DSS napuštaju i osnivači

Četiri nekadašnja visoka funkcionera Demokratske stranke Srbije Dragan Jočić, Vladeta Janković, Aleksandar Nikitović i Dejan Mihajlov, napustili su tu stranku uz obrazloženje da je napustila svoja osnovna načela.

Srbija 17.10.2014 | 21:39
DSS napuštaju i osnivači

Nekadašnji šef Kabineta premijera Srbije Aleksandar Nikitović je u izjavi dostavljenoj agenciji Beta ocenio da su svi poštovaoci DSS-a duboko uznemireni činjenicom da je tu partiju napustio i njen osnivač i dugogodišnji predsednik Vojislav Koštunica.

"Svi u zemlji znamo da je on čovek koga pre svega krasi razboritost i da nikada nije donosio nagle odluke. Nažalost, u izbornoj kampanji za novog predsednika DSS-a Sandra Rašković Ivić je otvoreno zagovarala promenu osnovnog načela DSS-a, a to je politička neutralnost. Namera je da umesto političke neutralnosti sada rukovodeće načelo bude suverenizam", rekao je Nikitović.

Prema njegovim rečima, DSS-a je sva sazdana od načela te rušenje političke neutralnosti zapravo znači rušenje stranke.

"Uzgred, sama reč suverenizam ne postoji u srpskom jeziku, već se javlja u komentarima Tuđmanovog ustava. Kakva sramota za DSS. Zameniti političku neutralnost suverenizmom je poražavajuće i nedostojno za DSS. Zbog toga napuštam DSS i ostajem potpuno veran ideji političke neutralnosti", naveo je Nikitović.

Bivši potpredsednik i osnivač DSS-a Dragan Jočić rekao je da je od 1992. godine bio veran stranci i nikada nije odstupio od njenog programa.

"Doživeo sam velike pobede i poraze DSS, uvek ostajući svim srcem za svoju stranku. Nisam mislio da je moguće da će DSS izneveriti sebe. Ali, sa novim rukovodstvom pokazalo se da je i to moguće. Zbog besmislenog suverenizma izneveren je program DSS. Zapadne sile aplaudiraju kako je uništen DSS. Biće ipak da su se prevarili. Srbija je velika tajna", naveo je Jočić.

Prema njegovim rečima, i dalje je živa ideja političke neutralnosti koju je stvorio Vojislav Koštunica. "Ostajem zauvek veran mom prijatelju Vojislavu Koštunici i velikoj ideji političke neutralnosti. Napuštam DSS jer je DSS napustio svoj program i svoga utemeljivača", naveo je Jočić.

Nekadašnji potpredsednik DSS-a Vladeta Janković naveo je da je trećinu života posvetio stvaranju i radu DSS-a, te da su ga javni nastupi novog rukovodstva stranke uverili da se odstupa od osnovnih načela partije.

"Podjednako ozbiljnim smatram odsustvo bilo kakvog nagoveštaja da će stranka pod Vašim vođstvom biti jasna i čvrsta opozicija po Srbiju pogubnom režimu Aleksandra Vučića. Ponoviću ono što sam unutar Stranke govorio: vladajuća stranka, udeljujući milostinju Demokratskoj stranci Srbije pripuštanjem u beogradsku vlast, ne samo što joj vadi zube kao opoziciji već joj uzima i dušu", naveo je Janković u pismu predsednici DSS-a Sandi Rašković Ivić.

Sličnu argumentaciju izneo je i bivši direktor DSS-a Dejan Mihajlov koji je rekao da mu je posebno neprihvatljivo da se stranka udružuje sa Dverima i radikalima.

"Oduvek sam se zalagao za saradnju sa onima sa kojima možemo da afirmišemo i unapredimo stranačku politiku, a ne da je izgubimo sa nedefinisanim pokretima čija se sva politika iscrpljuje kroz parolu - 'pederska Vlada'", naveo je Mihajlov.

Na stranačkoj skupštini 12. oktobra za predsednicu DSS-a izabrana je Sanda Rašković Ivić dvotrećinskom većinom. Dva dana kasnije iz stranke je istupio Koštunica obrazlažući to time da DSS napušta svoju politiku neutralnosti. Sanda Rašković Ivić je negirala da je odustala od te politike.

Rašković Ivić: Neće se nastaviti trend osipanja stranke

Predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić kaže da su je neki funkcioneri, koji su napustili stranku nakon što je to učinio Vojislav Koštunica, ružno i neragumentovano napadali u medijima, i da su se svrstali na gubitičku stranu.

"Neće biti značačajnijeg osipanja stranke. Neko ko je nezadovoljan može da ode iz stranke. I ranije je bilo odlazaka pa je stranka preživljavala", rekla je Rašković Ivić za Tanjug.

Prema njenim rečima, očigledno je da su se Koštunica i ljudi oko njega svrstali na gubitničku stranu i da su otišli.

"Drago mi je da je moj uvaženi protivkandidat Miloš Aligrudić ostao u stranci. Danas sam imala odličan, iskren i sjajan razgovor sa njim i on će sutra biti kooptiran u Glavni odbor, ja ću ga kootirati, a vodiće, kako smo se dogovorili, Odbor za spoljne poslove, jer ga to najviše zanima", rekla je Rašković Ivić.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Crni Gruja

17.10.2014 21:06

Koštunica... koji to beše? Onaj neobavešteni što dovede žute na vlast. E pa kažite pošteno. Nema više da se krade pa vam nije zanimljivo. A jake ste političke figure. Ma već ćete se vi negde prišljmčiti, kao uz neobaveštenog Voju.

ODGOVORITE