Mjere zabrane Ibrahimu Demiroviću

Sud BiH odredio je Ibrahimu Demiroviću, osumnjičenom za ratni zločin nad hrvatskim civilima u mjestu Potoci kod Mostara, mjeru zabrane sastajanja sa određenim licima.

Svijet 17.10.2014 | 14:41
Mjere zabrane Ibrahimu Demiroviću

Ovim rješenjem, Sud je odbio zahtjev Tužilaštva BiH za određivanje pritvora, saopšteno je iz Suda BiH.Izrečena mjera zabrane može trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti biće vršena svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrši izrečenu mjeru zabrane, može mu biti određena mjera pritvora.Demirovića su, po nalogu Tužilaštva BiH, 15. oktobra na području Mostara uhapsili pripadnici Agencije za istragu i zaštitu BiH /Sipa/.On je pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da je, kao komandant 47. Brdske brigade takozvane Armije BiH, na području mjesta Potoci postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Osumnjičen je da je od jula do novembra 1993. godine dolazio u školu u Potocima, gdje se nalazio veći broj nezakonito zatvorenih hrvatskih civila, među kojima je bilo žena, djece i staraca, koje je zlostavljao.

Demiroviću se na teret stavlja da je iz tog objekta u više navrata odvodio oštećenu "B", koju je silovao uz prijetnje da će, u slučaju opiranja, pustiti da je siluje veći broj vojnika.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vuk

18.10.2014 04:20

Još samo da počnu hapsiti za zločine nad srpskim civilima pa ćemo vjerovati u Sud i Tužilastvo BiH!!

ODGOVORITE