Kacin kandidat za BiH

Slovenačka vlada predlaže Briselu da bivšeg izvestioca EP za Srbiju imenuje za novog šefa delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina 17.10.2014 | 13:51
Kacin kandidat za BiH

Vlada Slovenije,  predložiće Briselu da novi šef delegacije Evropske unije u BiH bude Jelko Kacin. U svom poslednjem izveštaju o napretku BiH koji je objavljen pre nedelju dana, Evropska komisija, da podsetimo, nije imala nimalo lepe reči za ovu državu. Negativnu ocenu dobili su politički lideri koje je EK okrivila za zastoj u evropskim integracijama.  

„Napredak u političkim i ekonomskim pitanjima i približavanju evropskim standardima veoma je ograničen”, ističe se u zaključcima izveštaja objavljenim u Briselu i dodaje da „politički lideri duguju građanima Bosne i Hercegovine da jasno usmere zemlju”.Slovenački kandidat je u srpskoj javnosti ostao upamćen po često otvorenom neprijateljskom stavu prema Srbiji i mešanju u unutrašnje stvari Beograda u vreme dok je bio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, od 2006. do 2014. godine. Poseban revolt izazvala je njegova izjava da će „Srbija lakše u EU bez Kosova”.

On je sve vreme tvrdio i da je statusno neutralan odnos EU prema pitanju Kosova „privremeno, kompromisno rešenje”.Srpskim parlamentarcima se u predstavničkom domu umesto sa „Dobar dan” obratio sa „Mirdita”. Mešao se i u pitanje Vojvodine često ističući da se Srbija mora regionalizovati i decentralizovati i hitno menjati Ustav.

Često je znao i da poruči da „Ruska Federacija ne postoji više ni kao politička, a kamoli ekonomska ili demokratska alternativa Evropskoj uniji”.Ništa blagonakloniji nije bio ni prema Republici Srpskoj koju je nazivao „paradržavom Slobodana Miloševića”.

Ona je, prema njegovoj oceni, uz Republiku Srpsku Krajinu trebalo da bude ostvarenje ideje „svi Srbi u jednoj državi, odnosno svi Srbi u nekoj većoj Srbiji”. 

Izvor: Politika

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

manite nas se zlovenci

17.10.2014 18:45

Neće zapadnjaci da imaju više posla s budalama koje su opet glasale za ove nitkove. A slovenački tajkuni imaju interes da još ponešto gepe što se ovdje još gepiti može. Uvezani su oni s dudukom.

ODGOVORITE