Francuz osuđen za terorizam

U Belgiji je danas na 18 godina zatvora osuđen Francuz zbog komandovanja lokalnom terorističkom grupom koja je vrbovala džihadiste za somalijsku grupu Šebab, javila je belgijska novinska agencija Belga.

Svijet 14.10.2014 | 21:20
Francuz osuđen za terorizam

Rašidu Benomariju (41), zajedno se da još dvojicom muškaraca, ponovo se sudilo u glavnom gradu Belgije u procesu odvojenom od suđenja 45 ljudi u severnom gradu Antverpenu, za pripadnost radikalnoj grupi Šaria4Belgium da je slala džihadiste u Siriju.

Za Benomariju je tužilaštvo tražilo 20 godina robije pošto je proglašen krivim za učešće u akcijama terorističkih grupa u svojstvu komadanta, a prvobitno je na toliku kaznu osuđen u maju ove godine, prenela je agenciaj AFP.

Sva trojica kojima je danas ponovo izrečena presuda, izručeni su Belgiji u martu iz Kenije, gde su bili u zatvoru zbog ilegalnog ulaska u tu istočnoafričku zemlju.

Sud u Belgiji je počeo suđenje pre njihovog izručenja, pa im je odobreno ponovno suđenje.

Osim Benomarija, Alžirac Mohamed Said osuđen je na petogodišnju robiju, a Belgijanac Mustafa Boujahbaren je dobio uslovnu kaznu od pet godina.

Slučaj dolazi usred sve velike zabrinutosti u Belgiji zbog muslimana koji u sve većom broju odlaze da se bore u ekstremističkim grupama u Siriji, Somaliji i drugim ratnim žarištima.

Komentari / 0

Ostavite komentar