Sredite liniju uz ove namirnice

Postoji široka lepeza namirnica koje možete da konzumirate svakoga dana kako biste smršali i sagoreli što više kalorija. Odlična vest je da je ta hrana jako ukusna, a u isto vreme izuzetno zdrava i doprinu u
smanjivanju telesne težive.

Zdravlje 14.10.2014 | 17:02
Sredite liniju uz ove namirnice

Ovom prilikom donosimo vam namirnica sa kojima ćete, uz fizičku aktivnost, skinuti višak kilograma i unaprediti zdravstveno stanje.

Grejpfrut
Grejpfrut ubrzava metabolizam i pomaže organizmu da sagori kalorije. Ovo voće će vam pomoći da se brže zasitite i duže osećate sitim. Pored toga, grejpfrut sadrži veliku količinu vlakana, tako da može da vam pomogne u regulisanju nivoa glukoze u krvi.

Celer
Tajna celera je jednostavna, sadrži malo kalorija a pomaže vam da sagorite više istih. Ovo povrće ima u sebi puno vode, tako da je odličan izbor za dijetu. Celer bi trebalo da koristite u kombinaciji sa ostalim namirnicama, pošto nema dovoljno minerala i ima malu nutricionu vrednost.

Pšenica
Studije su pokazale da je celo pšenično zrno mnogo zdravije od obrađenog, a smanjuje rizik od dobijanja hroničnih bolesti. Pšenica je odlična za dijetu pošto je organizmu potrebno više vremena da je svari, te će te u dužem periodu biti siti. Ona je bogata vitaminima i ugljenim hidratima, a sadrži malo masti.

Zeleni čaj
Ako do sada niste otkrili da zeleni čaj odličan za metabolizam, krajnje je vreme za to. Ovaj čaj je postao deo naše svakodnevice, ali ne možemo da zaboravimo koliko je on zdrav i dobar za naš organizam. Zeleni čaj sadrži puno antioksidansa, i pomoći će vam da se otarasite viška kilograma.

Omega 3 kiseline
Naučno je dokazano da omega 3 masne kiseline predstavljaju regulator metabolizma. One utiču na hormon leptin, koi kontroliše brzinu sagorevanja masti. Naš organizam ne proizvodi ove masne kiseline, tako da njih jedino možemo da unesemo konzumiranjem tune,haringe, lososa, ili putem specijalnih suplemenata koji u sebi imaju omega 3 kiseline.

Kafa
Verovatno je veliki broj ljudi koji ne bi mogli da zamisle život bez kafe. Poznato je da nam kofein pomaže da ostanemo budni, ali on, takođe, ubrzava rad srca, krv uzima više kiseonika i na taj način dolazi do povećanog sagorevanja kalorija. Efekat se, međutim, umanjuje ukoliko stavite u napitak šećer ili mleko. Kao zamenu za to, možete da iskoristite cimet, koji je između ostalog, dobar za smanjivanje masti u krvi.

Avokado
Avokado je trostruki sagorevač masti. Ovo voće sadrži nezasićene masti, koje ubrzavaju metabolizam i štite one delove ćelija za proizvodnju energije. Pored ovoga, avokado smanjuje nivo holesterola, zaceljuje rane, snižava rizik od bolesti srca i infarkta, a dobar je i za vaše oči i kosu.  Možete da pojedete pola avokada sa paradajzom i morskom soli za doručak ''na nogama'', ili isečeni avokado sa graškom i salatom od spanaća. Ako želite da se zasladite, možete i da napravite sok od avokada sa cimetom i mlekom od kokosa.

Začini
Većina začina pripada grupi hrana koje pomažu u bržem sagorevanju kalorija. Nemaju puno kalorija, i
mogu da budu odličan dodatak obroku. To mogu biti, recimo, aleva paprila ili neki ljuti sos.

Čia semenke
Čia semenke su bogate proiteinima, vlaknima i omega 3 masnim kiselinama. One pomažu u ubrzavanju
metabolizam, suzbijaju apetit i utiču na proizvodnju hormona glukagona, koji sagoreva masti. Ovo semenje će vas duže držati sitim i pomoći će vam da se ne prejedete. Čia semenke možete da dodajete uz sok, salate, jogurt i žitarice.

Brazilski orah
Jedna od najukusnijih namirnica koja u isto vreme ''prži'' masne naslage je brazilski orah. Ovi orasi ubrzavaju metabolizam, a pretvaraju hormon tiroid u aktivnu forku, koji utiče i na skidanje celulita i jačanje imunog sistema.


Komentari / 0

Ostavite komentar