Tuča policije i desničara u Kijevu!

Najmanje 15 kijevskih policajaca povređeno je u sukobima sa ultradesničarima ispred zgrade ukrajinskog parlamenta, saopštile su vlasti i navele da je privedeno 50 demonstranata.

Svijet 14.10.2014 | 18:58
Tuča policije i desničara u Kijevu!

Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko izjavio je da policija nastavlja da privodi "one koji krše javni red" ispred Vrhovne rade, preneo je Itar-Tas s. Prema kijevskoj policiji, u protestima je učestvovalo oko 8.000 ljudi.

Policija je bila rasporedila dodatne snage oko parlamenta pošto je grupa ultradesničarskih demonstranata bacila dimne i šok bombe na obezbeđenje u znak protesta zbog toga što poslanici nisu usvojili zakon kojim bi se Ukrajinska pobunjenička armija (UPA) priznala kao snage koje su se borile za nezavisnost Ukrajine u Drugom svetskom ratu.

Prema tom zakonu, ukrajinski nacionalisti, koji su se borili protiv sovjetskih snaga tokom Drugog svetskog rata bili bi tretirani kao ratni veterani, navela je ruska televizija "Raša tudej".

Predsednik skupštine Aleksandar Turčinov je, kršeći proceduru, sedam puta stavio zakon na glasanje, ali ni u jednom pokušaju nije obezbeđena potrebna većina od 226 glasova za usvajanje zakona.

Ubrzo pošto su ukrajinski poslanici glasali protiv tog zakona, grupa maskiranih demonstranata sa zastavama radikalne nacionalističke partije Svoboda počela je da zasipa zgradu i obezbeđenje skupštine kamenicama, a potom i dimnim i šok bombama.

Na zgradi su polomljeni prozori čak na drugom spratu, a sednica parlamenta je prekinuta.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Šaban

14.10.2014 17:05

Ukrajina mora sama riješiti svoj problem.

ODGOVORITE