Visok stepen obučenosti vojske

Pripadnici Vojske Srbije danas su na prostoru ispred Palate Srbija uspešno izveli generalnu probu za vojnu paradu, zakazanu za 16. oktobar, a tokom koje su demonstrirali visok stepen obučenosti.

Srbija 14.10.2014 | 18:30
Visok stepen obučenosti vojske

Na prostoru između Palate Srbija i Dunava više od 4.500 pripadnika Vojske Srbije sa različitim sredstvima naoružanja i vojne opreme - avionima, tenkovima, brodovima, rečne flotile... pokazalo je da su potpuno spremni da uveličaju obeležavanje Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Generalnoj probi prisustvovali su ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, najodgovornije starešine Vojske Srbije i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Završna uvežbavanja pripadnika Vojske Srbije pratio je i veliki broj građana, koji su aplauzima posebno pozdravljali veštine srpskih vojnih pilota, ali i pilota ruske avio-grupe "Striži".

Gašić je, na završetku svečanog defilea čestitao pripadnicima vojske na onome što su pokazali na generalnoj probi izraivši uverenje da će tako biti i 16. oktobra na vojnoj paradi.

"Želim Vam da se sutra odmorite a da u četvrtak pokažemo celom svetu i celoj Srbiji ko je i kakva Vojska Srbije", rekao je Gašić u kratkom obraćanju vojnicima po završetku generalne probe.

Vojna parada povodom sedam decenija od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu biće održana 16. oktobra kod Palate Srbije i na Dunavu uz učešće oko 4.500 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Učestvovaće i poznata ruska letačke grupe "Striži" dok će 30 padobranaca Vojske Srbije, u širem rejonu spomenika "Večna vatra" između Bulevara Nikole Tesle i Dunava izvesti padobranski desant.

Paradu organizuju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na osnovu odluke predsednika Republike a komandant je, po naređenju ministra odbrane načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Na vojnoj paradi koja se prvi put organizuje od 1985. godine, biće angažovano više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme.

Portaprol Ministarstav odbrane i Vojske Srbije Jovan Krivokapiće je rekao novinarima da održavanje vojne parade predstavlja veliku čast za to ministarstvo i Vojsku Srbije ali i celu državu.

"Sve jedinice vojske su u potpunosti spremne za 16. oktobar i svim građanima koji dođu ćemo prikazati da je Vojska Srbije u potpunosti spremna da odgovri na sve tri misje - odbranu zemlje, učešće u mirovnim misijama i pomoć civilima usled prirodnih nepogoda", rekao je on .

Uz motorna i borbena vozila, tenkovi, različito artiljerijsko oružje i oružje za podršku Kopnenoj vojsci, biće prikazani i protivoklopna sredstva, sredstva specijalne namene za elektronska izviđanja, avioni, helikopteri...

Vojna parada će početi počasnom artiljerijskom paljbom dok će u centralnom delu biti prikazan defile jedinica Vojske Srbije.
Komentari / 0

Ostavite komentar