Opravdan strah Srba u Hrvatskoj

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta smatra da niz činjenica pokazuje da je opravdan i realan strah Srba u Hrvatskoj da bi uskoro mogli sasvim da nestanu i da je glavni problem Srba u Hrvatskoj diskriminacija u postupanju državnih organa, kao i u zakonodavstvu.

Srbija 12.10.2014 | 12:39
Opravdan strah Srba u Hrvatskoj

"Srbi se veoma teško zapošljavaju u državnoj upravi, policiji, pravosuđu, javnim preduzećima, prosveti, zdravstvu i Centrima za socijalni rad. Poseban problem je nerazvijenost krajiškog područja gde je procenat nezaposlenosti Srba između 50 i 80 posto", naveo je Linta u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Hrvatska, kako je naveo, ne pokazuje volju da se na području, severne Dalmacije, Like, Korduan i Banije i zapadne Slavonije obnovi infrastruktura i pokrenu razvojni programi. On kaže da vlast toleriše govor mržnje koji je prisutan u medijma, na koncertima popularne muzike, na utakmicama dok se na fasadama zgrada još uvek mogu pročitati poruke "Ubij Srbina" ili "Srbe na vrbe" i slično.

"Velik problem predstavljaju stalna hapšenja na osnovu Interpolovih poternica koji kod prognanih Srba stvaraju nesigurnost i negativno utiču na povratak. U Hrvatskoj nema spremnosti da se obnove uništeni antifašistički spomenici i pravoslavne crkve i da se u programe istorije i književnosti vrati veliki deo izbačene srpske tradicije. Najnoviji problem jesta antićirilična kampanja koja preostale Srbe u velikoj meri podseća na ratni period, jer ne mogu da koriste srpski jezik i ćirilično pismo u javnom životu".

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica smatra da najveći problem predstavlja proces asimilacije Srba otpočetka devedesetih godina prošlog veka.

Kako se navodi u saopštenju tog udruženja, Upokojeni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan je 2006. godine uputio pismo Svetom sinodu Srpske pravoslavne crkve u kome je tvrdio da je u Hrvatskoj do tada prekršteno više od 30.000 Srba i da taj proces i dalje traje.

Jedan od vodećih hrvatskih intelektualaca i predsednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić je 2003. godine javno rekao da je od 1991. do 2003. godine samo u Zagrebu 20.000 dece pravoslavne veroispovesti prevedeno u katoličanstvo.

Pojedini pravoslavni parosi ističu da su im se masovno obraćali roditelji sa zahtevima da deci izdaju potvrde da su krštena. S tim papirima idu kod župnika i daju mu saglasnost da su njihova deca doborovoljno prešla u katoličanstvo.

Najčešći razlozi da Srbi prelaze u katoličanstvo jeste strah da ne izgube posao, a decu upisuju na katoličku veronauku da ne bi imala problema u školi, jer je u javnom i svakodnevnom životu i dalje dominantan stav da su Srbi agresori i zločinci, a Hrvati oslobodioci i žrtve.

Kada je svojevremeno Srpsko narodno veće htelo napraviti istraživanje da se vidi šta se dešava sa promjenom imena i prezimena i nacionalnog identiteta nadležno ministrstvo nije htelo da dostavi tražene podatke što pojačava sumnje da je veliki broj Srba prešao u katoličanstvo i koji se izjašnjavaju kao Hrvati, navedeno je u saopštenju.


Komentari / 0

Ostavite komentar