Papetovih sudbonosnih 180 minuta!

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras i u ponedjeljak igra dvije najbitnije utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a pored Zmajeva svoje možda najvažnije utakmice u trenerskoj karijeri imaće i selektor našeg nacionalnog tima Safet Sušić.

Fudbal 10.10.2014 | 14:00
Papetovih sudbonosnih 180 minuta!

Domaći poraz od Kipra (1:2) na otvaranju kvalifikacija, bez obzira što se radilo o susretu prvog kola, dobro je poljuljao izglede naše reprezentacije kada je u pitanju plasman na Evropsko prvenstvo, ali još više je uzdrmao Sušićevu poziciju, bez obzira koliko to u našem Savezu pokušavali sakriti pod tepih.

Javna je tajna da Papeta "ne ljube" mnogi od članova Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, ali još uvijek u krovnoj kući bosanskohercegovačkog fudbala po tom pitanju vlada zakon ćutanja.

Osim toga, Sušić sve više gubi naklonost navijača, koji su ga do prije godinu dana bezrezervno podržavali. Međutim, svojim pomalo čudnim taktičkim odlukama, kao recimo onima koje je radio u utakmici protiv Nigerije, te forsiranjem igrača koji realno nemaju mjesta u reprezentaciji, izgubio je i njihovu podršku. Zamjeraju navijači, koji su u krajnjem slučaju i najvažniji, Papetu sve i svašta, nekad s pravom, a nekad i ne. Svjestan je toga i sam Sušić, no ne popušta, da li zbog principa ili nekog inata silnog bosanskog, u ovom trenutku to je teško reći.

I upravo zbog tog principa, najbolji bh. fudbaler svih vremena večeras će na štopersku poziciju morati postaviti fudbalera koji već godinama nije igrao u takvoj ulozi. A, štoper Kjeva, člana elitnog ranga italijanskog klupskog fudbala, Ervin Zukanović, koji je da napomenemo sasvim neopravdano ‘skinut’ iz aviona za Brazil, možda i presudnu utakmicu za plasman na Evropsko prvenstvo, gledaće iz svog toplog doma.

Pape je tako odlučio. On je selektor, njegova je zadnja i to se mora poštovati, mada bi možda odluka, bar što se tiče pozivanja Zukanovića, bila drugačija da je znao da neće moći računati na već "oproštenog" Emira Spahića.

I zbog svega gore navedenog, večeras i u ponedjeljak Pape "igra" trenerske utakmice života. A ako želi da ih preživi, moraće se uzdati u više faktora, pa i sreću i ne bi trebalo da se ponovi taktički fijasko koji je doživio u Brazilu protiv Nigerije.

Pape mora povući prave poteze u pravo vrijeme. U suprotnom, postaće bivši, a Zmajevi jako daleko od svog plasmana na EP 2016 u Francuskoj.

Il' pukovnik, il' pokojnik...

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

BIH

10.10.2014 13:37

Idemo Zmajevi. Ne daj se Bosno.

ODGOVORITE