Ebola veći izazov od AIDS-a

Ebola je najveći zdravstveni izazov za svet od pojave side pre oko 30 godina, kažu stručnjaci. Međutim, i pored prvog slučaja zaraze na evropskom tlu, ocenjuju da nije mnogo verovatno da dođe do epidemije kao u afričkim zemljama i poručuju da Evropa ne treba da se plaši, nego da pomogne Africi.

Svijet 10.10.2014 | 09:30
Ebola veći izazov od AIDS-a

Prva žrtva zaraze ebolom na evropskom tlu je - jedan pas. Uprkos protestima boraca za prava životinja, jer nije dokazano da virus prelazi sa psa na čoveka, zbog straha od širenja bolesti uspavan je Ekskalibur, pas španske bolničarke Terese Romero Ramos, prve osobe zaražene van afričkog kontinenta.

Mnogo je veći problem, međutim, to što bolnica nije odmah reagovala na bolničarkine žalbe da ima visoku temperaturu i osip još 27. septembra.

"Na moj prvi poziv samo su napravili belešku, ništa nisu preduzeli. Tek kada sam se posle nekoliko dana osećala jako loše, došla su ambulantna kola da me prenesu u bolnicu", kaže Tereza Romero Ramos.

Povećan je broj osoba iz njenog okruženja koje su pod lekarskim nadzorom, ali niko od njih nema simptome ebole. Period inkubacije, međutim, traje 21 dan. Bolničarkino stanje se danas pogoršalo, ali uprava bolnice, po njenoj želji, ne saopštava detalje.

Špansko društvo za to vreme debatuje kako je moguće da se zarazila uz mere predostrožnosti. Pokazuje se da najmanja greška može biti fatalna.

"Ona je negirala bilo kakvu nepravilnost. Ali sada je priznala da je napravila grešku skidajući zaštitno odelo. Rukavicom je dotakla lice i to može biti uzrok zaraze", navodi načelnik zdravstvene uprave Madrida Havijer Rodrigez.

Lideri tri afričke zemlje, najteže pogođene ebolom, potražili su pomoć prvih ljudi Ujedinjenih nacija, Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke da bi se nosili sa, kako kažu stručnjaci, najvećim zdravstvenim izazovom od pojave side.

"Jedina slična stvar koju sam video tokom svoje karijere bila je sida i mi sada moramo da radimo na tome da ebola ne bude nova sida. Mi možemo to da uradimo, ali najvažnije je brzo reagovati. Ebola može da se kontroliše. I mogla je da bude sprečena", ističe Tomas Friden Centar za kontrolu bolesti SAD.

Svetska zdravstvena organizacija saopštava da je registrovano 3.865 smrtnih slučajeva od ebole, ali se pretpostavlja da je njihov broj mnogo veći.

U bolnici u Skoplju preminuo je Britanac (58) za koga s sumnjalo da ima ebolu. Ipak. makedonske vlasti su saopštile da nije reč o eboli već o drugom virusu a uzorci su poslati na analizu u Nemačku.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar