Srbija: Mjere zaštite od ebole

Srbija podiže nivo mjera zaštite od ebole nakon upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije da je širenje ebole u Evropi neizbježno i nakon prvog slučaja te smrtonosne bolesti u Španiji.

Srbija 09.10.2014 | 10:10
Srbija: Mjere zaštite od ebole

U Srbiji bi prvo trebalo donijeti konačnu odluku o mjestu za karantin, gdje bi u slučaju ulaska ebole bili smješteni svi koji su dolazi u kontakt sa oboljelima, a paralelno mora da se nabavi dodatna zaštitna oprema - pišu "Večernje novosti".

U infektivnim klinikama sada nema nijednog pacijenta kod kojeg se sumnja na ebolu, a srpski epidemiolozi tvrde da je trenutno rizik od unošenja ebole u Srbiju veći, ali ne mnogo, nego dok je smrtonosni virus bio lokalizovan samo u zapadnoj Africi.

U Ministarstvu zdravlja nezvanično kažu da je Infektivna klinika u Beogradu nabavila sve što joj je neophodno od zaštitne opreme, a u ostale dvije klinike nabavka je u toku, te dodaju da će odluka o tome gdje će biti karantin biti donesena početkom sljedeće sedmice.

Epidemiolozi su, prema saznanjima ovog lista, dobili nalog da razmotre tri moguće lokacije - Hotel "Nacional" i dva objekta na Avali - "Šuplja stena" i Studentsko odmaralište, a nakon obilaska objekata zaključili su da bi "Nacional" zbog samog položaja bio najpodesniji za karantin.

Bojana Grgić, načelnik Odjeljenja za epidemiološki nadzor u Institutu za javno zdravlje Srbije "Batut" rekla je da do sada nijedan od pacijenata, kod kojih se posumnjalo na ebolu, nije imao simptome ove bolesti i poslije ispitivanja nisu zvanično ni zavedeni kao "sumnjivi slučajevi", iako su smještani u infektivne klinike.

U slučaju tri pacijenta do sada je postupljeno kao u slučaju sumnje na infekciju virusom ebole, ali ni kod jednog nije potvrđena infekcija virusom ebole.

Od 8. avgusta u Srbiji su pod zdravstvenim nadzorom zbog ebole, ali i drugih zaraznih bolesti kao što su kuga i kolera, bile ukupno 702 osobe.

"Od svih koji su bili ili su trenutno pod zdravstvenim nadzorom samo njih 92 došlo je u zemlju iz područja ugroženih ebolom, uglavnom iz Nigerije. Ne može se još reći da se u Nigeriji ebola povukla, ali primenjene su adekvatne mere, sprečeno dalje širenje, a kod osoba koje su bile u kontaktu sa obolelima posle 21 dan, koliko traje inkubacija, nisu se pojavili simptomi bolesti", rekla je Grgićeva.

Svako ko dolazi iz ugroženih područja na ulasku u zemlju dužan je da prijavi da li ima neki od simptoma koji može da liči na ebolu, a nadzor na infektivnoj klinici traje 21 dan.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Prophet

09.10.2014 08:53

World War Z is coming.............

ODGOVORITE
Name

smjeskolina CH

09.10.2014 11:07

Ovo i jest treci svjetski rat.. ne treba nista gore nego virus koji se ne moze zaustaviti.. a naravno opet ce Ameri svoje dupe spasiti vakcinama, a nas ostale ko j***

ODGOVORITE