Osam decenija od ubistva kralja Aleksandra

Državna ceremonija povodom obeležavanja 80. godišnjice od smrti kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića biće održana danas u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu kod Topole.

Region 09.10.2014 | 08:05
Osam decenija od ubistva kralja Aleksandra

Lovorove vence na sarkofag kralja će položiti predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kao i Opštine Topola.

Vence će položiti i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, najavio je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova koji je organizator centralne komemorativne svečanosti.

Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, glavnokomadujući srpskom Vojskom u Prvom svetskom ratu, ubijen je u Marseju (Francuska) 9. oktobra 1934. godine, a sahranjen je u sarkofagu koji se nalazi u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli, podseća se u saopštenju.

Komemorativne svečanost biće održana danas i u Marseju gde će biti položeni venci na spomenik Aleksandru Karađorđeviću i tadašnjem ministru spoljnih poslova Francuske Luju Bartu, saopštio je Beli dvor.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

YU

09.10.2014 08:00

Ujedinitelj - tako su ga zvali. Ovaj čovjek je stvorio Jugoslaviju a ne Tito. Drug Tito je samo nastavio njegovim putem. Dugo će godina proći dok se nerodi čovjek sličan njemu.

ODGOVORITE
Name

Boško

09.10.2014 08:25

Vatikan je ubio kralaja Aleksandra da bi nas detronirao. Centralni komitet iz 1914 g pod dirigentskom palicom Vatikana i danas upravlja sa Srbijom. Centralnog komitet iz 1914 nas je uvukao u Prvo klanje 1.svetski rat. Ciljevi Vatikana su ostvareni ubijeno je 3 miliona Srba i stvorna je masonska Jugoslaviju. Masonska Jugoslavija je zalogaj koji nam je Vatikan dao ne jedemo, nego da se udavimo. Moramo se postaviti prema katoličkoj Uniji koja je pod kopitom Vatikana.

ODGOVORITE