Sve je dozvoljeno, ali vlast ne smije pasti!

Zloupotrebljavajući svoju poziciju, Radojičić je organizovao polutajno druženje s direktorima i zaposlenima u institucijama kulture, na kojem su kandidati SNSD-a za poslanike dijelili propagandni materijal i lobirali za glasove.

Republika Srpska 08.10.2014 | 21:40
Sve je dozvoljeno, ali vlast ne smije pasti!

U vrhu SNSD-a vlada velika nervoza kako se primiče dan izbora. Otuda i brojne greške i propusti u njihovoj kampanji, jer se više i ne trude da prikriju zloupotrebu u institucijama i organima vlasti.

Tako je sinoć u „Staklencu“, paviljonu Parka Petar Kočić, predsjednik NSRS i šef Gradske organizacije SNSD-a, Igor Radojičić, upriličio prijem za direktore i radnike gradskih i republičkih javnih institucija u oblasti kulture. Lokacija i vrijeme druženja nisu bili poznati ni pozvanima, sve do tog dana, kada su obaviješteni putem SMS poruka.

Okupljenima se prvo obratio dekan Akademije umjetnosti banjalučkog Univerziteta Luka Kecman, koji je bio u ulozi „domaćina“. To što je svojim prisustvom jednom političkom skupu narušio integritet Univerziteta i dokazao da on nije nezavisan od političkog uticaja, očito nikog nije zabrinulo. A „gostima“ je lijepo rečeno da je organizator skupa Odbor za kulturu Gradskog odbora SNSD Banjaluka, koji je formiran u februaru ove godine, odmah po dolasku Igora Radojičića na čelo gradske organizacije.

Radojičić je pokušao da bude politički korektan i da ne pominje institucije koje su prisutni predstavljali, pa im se obraćao samo po ličnim imenima.

Prozivao je Radojičić poimenično Nadu Puvačić, direktoricu Muzeja RS; Ljilju Petrović-Zečić, direktoricu Narodne i univerzitetske biblioteke RS; Saritu Vujkovićč, direktoricu Muzeja savremene umjetnosti; Nenada Novakovića, direktora Narodnog pozorišta RS; Predraga Bjeloševića, direktora Dječijeg pozorišta RS; književnika Ranka Risojevića, bivšeg rektora Univerizeta Dragoljuba Mirjanića...

Hvalio je njihove zasluge i istakao da je Odbor za kulturu SNSD obilježio kulturni život grada. Gosti su se družili uz piće i muziku, a kandidatkinje SNSD-a za narodne poslanike Gordana Tešanović i Gordana Lihović, prisutnima su dijelile svoj propagandni materijal.

Prisutni svjedoče da je u tome naročito napadna bila Tešanovićeva, koja je direktorica banjalučkog Doma zdravlja i čest domaćin funkcionerima SNSD-a.



RADOJIČIĆ: OD KULTURE SAMO „K“

Zanimljivo je da je ovaj skup održan u tajnosti i novinarima nije bio dozvoljen ulazak u Staklenac. Ipak, ekipa Istinito uspjela je da dođe do pikantnih detalja.

Naime, Radojičić je u svom obraćanju „kulturnim radnicima“ rekao kako nam kulture nedostaje i da se od kulture u kampanji uglavnom pominje samo „K“ (aludirajući valjda na p..is), na šta su prisutni reagovali odobravanjem.

Dekan Akademije umjetnosti Luka Kecman, završavajući pozdravni govor, rekao je da je „u nedjelju glasanje, a u ponedjeljak, akobogda-zdravica“.

Iako su pokušali da ovo okupljanje sakriju od javnosti, to im nije uspjelo. Skup plaćen budžetskim novcem organizovan je s ciljem prikupljanja glasova i pokazuje licemjerje vladajuće partije koja je u svojku kampanju upregla sve što je mogla, pa i ono što ne bi smjela. A to su javne institucije.

Koliko je SNSD-a stalo da se dodvori banjalučkom biračkom tijelu pokazuju i užurbane pripreme za podizanje spomenika Stefanu Nemanji ispred Narodne i univerzitetske biblioteke RS. Ovaj spomenik će, kao i onaj banu Svetislavu Tisi Milosavljeviću prije nekoliko godina, biti postavljen na brzinu i otkriven u završnici izborne kampanje.

To što je Biblioteka nedavno pokradena, a direktorica krađu prijavila tek kada je ona ponovljena, i kada su nakon jednog tablet-računara ukradena još tri, posebna je priča. Kao i onomad kada policiji nije prijavila manijaka koji je u čitaonici masturbirao pred studentkinjama.

Izvor: Istinito

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ОКСИГЕН

08.10.2014 16:01

Чуј, о култури, Бајин ђетић и његове скутоноше?! Какве везе има он са културом? Зар не знате да је он магистрирао "теорију хаоса"?! Али, пошто је хаос у нашим животима већ девет година - Бајин ђетић је ту на домаћем терену... Ех, сад, да ли је на домаћем терену и Лука Кецман, дојучерашњи напредњак који је напредњаштво замијенио за назадњаштво продајући се СНСД-у за мјесто декана на акдемији??? Како ли се он осјећао у том раштиманом оркестру? Или, Ненад Новаковић - млада за све - с једне стране се додворава Бајиној фаланги, а с друге стране намигује СДС-у... И то му редовно полази за руком још од 1997. године. Свака власт - њему корист и сласт! У међувремену се обогатио, постао милионер, а родитељи дјеце које је школовао за биро рада на свом БЛЦ универзитету - осиромашили. И да не набрајам више - јадна је Бањалука када о њеној култури у кафани расправља оваква примитивна дружина...тачка.

ODGOVORITE
Name

niko_bitan

08.10.2014 16:37

E ovo je sada vrh licemjerstva, kosristiti institucije republicke, koristiti rezimske kadrove koji su instalirani na funkcijama gdje niko nista ne radi i gdje niko nista ne misli jedino postupaju kako im glavni mozgovi kazu. Dolaze do izrazaja u ovom periodu pred izbore. Kultura je velika stvar u Republici Srpskoj a pogotovu kada se tice kulture govora lidera svih tih institucija Baje, folk, ne vidim nikog ispred udruzenja folk-pjevaca. Ne vidim nikoga ni ispred udruzenja ojkaca, preskocili su stvarno puno pogotovu ako je Dodik glavni produkt tih institucija koje su zdusno bile prisutne na veliku noc kultura.

ODGOVORITE
Name

domaci stranac

08.10.2014 19:02

Za Baju ce glasati zaposleni u institucijama ali ne svi, nezaposleni ce svi glasati protiv Baje. Zakljucak, Baja na Tunjice, treba u Focu, uredjenija je.

ODGOVORITE