Pomaci u radu Tužilaštva BiH

Tužilaštvo BiH izražava zadovoljstvo zbog toga što su u izvještaju Evropske komisije za 2014. godinu kao pozitivni pomaci navedene aktivnosti ove pravosudne institucije i zajedničke akcije u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca i drugih krivičnih djela.

Bosna i Hercegovina 08.10.2014 | 16:45
Pomaci u radu Tužilaštva BiH

"Raduje nas što su prepoznati i naši napori u borbi protiv međunarodnog krijumčarenja droga, pranja novca, terorizma i drugih teških krivičnih djela, kao i navodi da je BiH postala partner u realizaciji međunarodnih sporazuma i radu asocijacija za saradnju pravosudnih i policijskih agencija", navodi se u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo je svjesno da je broj predmeta za ratne zločine još veoma veliki, te da je pravosuđu potrebna jača podrška institucija vlasti.

"Tužilaštvo BiH u više navrata je isticalo da rad na predmetima ratnih zločina u velikoj mjeri zavisi od budžetskih sredstava i popunjenosti kadrovskih kapaciteta i drago nam je da je ta povezanost prepoznata u informaciji Evropske komisije", navedeno je u saopštenju.

Ova pravosudna institucija je ponosna što je u izvještaju istaknuta značajna regionalna saradnja tužilaštava, u čijem razvoju imaju značajnu ulogu, koja je već dala određene rezultate i koji će pomoći u efikasnijem procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Tužilaštvo izražava zadovoljstvo što su u izvještaju prepoznate važnosti procesa nezavisnog izbora sudija i tužilaca i rada Visokog i sudskog i tužilačkog savjeta BiH jer, kako su naveli, oni uvijek ističu stav da ovaj proces treba biti van političkih uticaja.


Komentari / 0

Ostavite komentar