Otvoren sajam knjiga u Frankfurtu

Najprestižniji svjetski sajam knjiga otvara danas svoja vrata za ljubitelje pisane riječi u Frankfurtu.

Svijet 08.10.2014 | 09:53
Otvoren sajam knjiga u Frankfurtu

Počasni gost ove godine je Finska, a nastupiće više od 7.000 izlagača iz 102 zemlje. Organizatori očekuju blizu 300.000 profesionalnih posjetilaca iz svih zemalja svijeta.

Pisci će tokom tri dana frankfurtskog sajma pripremiti nešto što organizatori nazivaju "poklonom političarima" u okviru nove inicijative "Frankfurt na tajnom zadatku".

Direktor sajma Jurgen Bos kaže da ovaj potez odražava osjećaj samopoštovanja među piscima koji će se baviti svjetskim problemima, poput špijunskog skandala američke bezbjednosne agencije, uticaja slobodne trgovine i sukoba između tradicionalnih izdavača i onlajn giganta "Amazona".

Danska književnica Džejn Teler, jedan od pokretača inicijative, nada se da će pisci slobodno govoriti o svim pitanjima i naći ideje koje nisu prošle kroz filter.

Nadam se da će na taj način dati novi pravac i mogućnosti svijetu koji je, čini mi se, zapao u politički ćorsokak - rekla je autorka.

Na sajmu u Frankfurtu pojaviće se poznata imena poput Paula Koelja, Herte Miler, Kena Foleta. Oko dvije trećine od preko 7.000 izlagača dolazi iz inostranstva. Izdavači iz Sirije, Ukrajine i Avganistana biće prisutni na sajmu, dok će finska kultura i literatura biti počasni gost ovogodišnjeg sajma.

Porastao je i broj azijskih izdavača, budući da izdavači iz drugih krajeva svijeta "mjerkaju" mlada, obrazovanja gladna tržišta poput Indonezije.

Bitka između "Amazona" i izdavačkog konglomerata "Hachette" i skandinavskog izdavača "Bonier" sasvim sigurno će izazvati žestoku raspravu u Frankfurtu.

Međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu trajaće do 12. oktobra, a svoja izdanja predstaviće 20 izdavačkih kuća kuće iz Srbije na nacionalnom štandu, kao i nekoliko njih iz Republike Srpske.

U Agori frankfurtskog sajma danas će biti objavljena i imena ovogodišnjih dobitnika Evropske nagrade za književnost.

Frankfurtski sajam tradicionalno istražuje budućnost knjige kao medija. E-knjige i sve veći broj samizdata promijenili su lice industrije posljednjih godina, a evropska finansijska kriza takođe je ostavila traga.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar