Elektroprenos BiH traži om kafu i tunjevinu evu

"Elektroprenos BiH" raspisao je tender za nabavku namirnica i napitaka, ali očigledno favorizuje određene robne marke, što je u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Bosna i Hercegovina 07.10.2014 | 15:53
Elektroprenos BiH traži om kafu i tunjevinu evu

U javnom pozivu su, između ostalog, tražene hrenovke "juhor" i "cekin", tunjevina "eva" i "AA perla", a paštete "argeta", "karneks" i "Gavrilović". U tenderu piše da ulje mora da bude "zvijezda" i "dijamant", brašno "klas" i "senta", a kafa "om" i "gold". Za sir je naglašeno da mora biti "ABC", dok za mlijeko i tvrde sireve nije strogo preciziran proizvođač.Javnim pozivom "Elektroprenos" traži "Vitaminkin" ajvar, cveklu, papriku, krastavac i sokove, zamrznute "Frikomove" pite sa višnjama i jabukama, te vode "Knjaz Miloš" i "vlasinska".

Osim "Vitaminkinih" sokova, zaposleni u "Elektroprenosu" konzumiraće i "fantu", "koka-kolu" i "šveps". Zanimljivo je da se, pored šećera, nabavkom traže  puding i soda bikarbona.U tenderu se navodi da predmet javne nabavke treba da budu namirnice i napici u skladu sa navedenom specifikacijom i da dobavljačima nije dozvoljeno da dostavljaju alternativne ponude.

U ovoj kompaniji traže ukupno 92 vrste namirnica i pića među kojima su različite vrste mesa - juneće, teleće, svinjsko i pileće, ali i banjalučki ćevapi, svježa pastrmka, sušena svinjska slanina i dugotrajne kobasice. Namirnice i napici treba sukcesivno da se isporučuju, a najduže 12 mjeseci od dana stupanja na snagu ugovora. Pojedinačna isporuka je jednom sedmično i to najkasnije tri dana od pisanog zahtjeva naručioca.

Član Predsjedništva Udruženja građana za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama "Tender" Rajko Kecman rekao je da se u tenderu ne smije pisati robna marka proizvoda koji se nabavlja i da je to suprotno Zakonu o javnim nabavkama.- Robna marka smije biti istaknuta samo kako bi ponuđač znao otprilike koji nivo kvaliteta se traži i u tom slučaju se stavlja robna marka i riječi "ili ekvivalent". Mora se omogućiti da svi ponuđači mogu da učestvuju na tenderu i nude različite proizvode - istakao je Kecman i dodao da se tender poništava ako je navedena samo robna marka bez odrednice "ili ekvivalent".

Direktor "Elektroprenosa BiH" Matan Žarić rekao je da postoji usvojeni plan investicija i da se pripremaju tenderi po tom planu. Dodao je da je tender za nabavku napitaka i namirnica jedan od "sitnijih" i da se to nabavlja za potrebe menzi u operativnim područjima "Elektroprenosa".- To je za potrebe ishrane radnika, njima ne ide topli obrok, već imaju hranu - kazao je Žarić.

Govoreći o favorizovanju robnih marki, Žarić je rekao da svaki dobavljač može dostaviti primjedbe na tender.- U principu se ne smije favorizovati ništa i bilo kakav nedostatak u tenderu se putem žalbenog postupka otklanja. Ako je naša komisija napravila grešku, mi to ispravljamo, inače pada tender - kazao je Žarić.Pored ovog, raspisan je i tender za izbor revizorske kuće koja će obaviti reviziju poslovanja kompanije, sistema besprekidnog napajanja i različitih uređaja i pribora.

Žarić kaže da je donesena odluka da bude pripremljeno 17 tendera čija je vrijednost oko 35 miliona maraka.- Objavljeni tenderi su samo jedan dio, a do kraja mjeseca bi trebalo da bude još jedan paket tendera. Radi se o osam novih trafo-stanica, informacionom sistemu i rekonstrukciji i izgradnji određenih dalekovoda - rekao je Žarić.Naglasio je da se ide na javnu objavu po sistemu "ključ u ruke".- Tako će domaće firme raditi sve poslove, od projektovanja do izgradnje, a moći će praviti konzorcijume sa isporučiocima opreme - rekao je Žarić.

"Elektroprenos" je raspisao i tender za nabavku materijala i izvođenje građevinskih i zanatskih radova na rekonstrukciji i nadogradnji poslovnog objekta po sistemu "ključ u ruke". Traži se i privremeni smještaj dok traju radovi na zgradi "Elektroprenosa" u Banjaluci.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

bluka

07.10.2014 15:24

JOS DA IH POSLUZI DODIK LAGUNDZIJA I COVIC FUJ STOKA KORUMPIRANA

ODGOVORITE
Name

Vuk

08.10.2014 02:30

Govnjiva motka i sve to potjerati kuci!

ODGOVORITE