Objaviti snimke iz Gvantanama

Američki federalni sudija naredila je da se javno prikaže 28 video snimaka zatvorenika Abu Vaela Dijaba koji je štrajkovao glađu u zatvoru Gvantanamo, a na kojima je zabeleženo da je silom izveden iz ćelije i primoran da uzima hranu.

Svijet 04.10.2014 | 20:31
Objaviti snimke iz Gvantanama

Advokat Dijaba rekao je da je odnos prema njemu bio uvredljiv i da je bilo zloupotreba.

Brojni američki mediji, podsetio je AP, tražili su 20. juna od suda da im budu predati video zapisi koji su nosili oznaku da su tajni.

Sudija Gledis Kesler udovoljila je juče zahtevu medija, mada je rekla da će snimci i dalje ostati nedostupni jer prethodno treba da se zatamne lica svih, izuzev zatvorenika.

"Zaštita identiteta osoblja zatvora je zakonita", navela je u petak Kesler.

"Adekvatna zaštita identiteta može biti uradjena odgovarajućim audio i vizuelnim intervencijama".

Američka vlada, podsetio je AP, ima pravo žalbe na jučerasnju presudu Kesler.
Advokat Dijaba, Džon Ajsenberg rekao je "mi smo zahvalni na odluci suda, koja će omogućiti Amerikancima da svojim očima vide kakve su zloupotrebe činjene nad mirnim zatvorenikom koji je štrajkovao glađu".

"Kada istina izađe na videlo, verujemo da će takva grozna praksa prestati", rekao je on.

Dijabu je na proleće rečeno da će biti prebačen u Urugvaj, zajedno sa još pet zatvorenika iz Gvantanama. Što je vreme više odmicalo a sa prebacivanjem se odlagalo, njegovi odnosi sa osobljem su pogoršani i neki put bivali burni.

Osoblje u Gvantanamu godinama se suočava sa optužbama za brutalnost i nasilje nad zatvorenicima, a slučaj Sirijca je poslednji u nizu.

Dijab je Sirijac koji se nalazi u američkom zatvoru Gvantanamo na Kubi od avgusta 2002. godine pod sumnjom da je terorista.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dm

04.10.2014 22:15

Ako Su teroristi zasto ih ne izvedu pred sud

ODGOVORITE