Vladika Atanasije: Srbi skloni zaboravu vlastitog bića

Vladika bihaćko-petrovački Atanasije rekao je danas na Kozari da se srpskom narodu lako događa da zaboravlja, odbacuje, amputira i poništava i dio svoga vlastitoga bića, svoga života i svoga naroda.

Republika Srpska 04.10.2014 | 13:16
Vladika Atanasije: Srbi skloni zaboravu vlastitog bića

"I biologija i teologija su nagon za osmišljavanje utisnule u sva stvorenja. Čovjek se nekad zbuni posmatrajući srpski narod, sumnjajući da je taj nagon dat baš svakom narodu", rekao je vladika Atanasije na otvaranju Prvog sabranja udruženja potomaka i poštovalaca srpskih žrtava ratova u 20. vijeku.

On je naveo da je srpski narod izdašan i želi sve da podijeli s drugima, što, kako je rekao, nije loše, ali jeste loše ne zadržati ništa za sebe, dati baš sve, jer treba imati i za sebe i za druge.

"Ono što se događalo srpskom narodu u 20. vijeku, mnogo toga je išlo uprazno i nije bilo osmišljeno. Na nama je zadatak da vraćamo ono što je otišlo u besmisao iz naše istorije i naše prošlosti, a pamćenje se moće oživjeti", rekao je vladika Atanasije, ocijenivši da ovo višednevno sabranje na Kozari ima višedimenzionalni značaj.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je Kozara planina koja zna i za žrtve i za slobodu i da je bila terorisana, ali da nikad nije pod okupacijom i terorom željela ostati.

"Takvi smo mi Srbi i naše žrtve zaslužuju u svako doba veliku pažnju i sjećanje - sjećanje za ono što su činili i pažnju za ono što su nam ostavili. Time je naša obaveza veća, jer moramo čuvati ideale za koje su se borili, ali je puno prepreka na tom putu", ocijenio je Pavić.

On je istakao da se činjenice ne smiju zaboraviti i da ko hoće da zna može ovdje na spomeniku na Kozari pogledati imena 10.000 žrtava, među kojima se "na prste ruke mogu prebrojati žrtve drugih nacija".

Pod motom "Sjećanje nije dovoljno" na Kozari se od 3. do 5. oktobra održava Prvo sabranje udruženja potomaka i poštovalaca srpskih žrtava ratova u 20. vijeku.

Skup su povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata inicirali i organizovali Udruženje "Jadovno 1941" i Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, a podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i grad Prijedor.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

trte mrte

04.10.2014 11:54

A DA VI GOSPODINE VLADIKA MALO VISE VREMENA PROVODITE NA VASEM RADNOM MJESTU....MISLIM BILO BI BOLJE ZA SVE NAS.............. VLADIKE I OSTALI U HIJERAJHIJI CEKVE POCELI SE POLITIKOM BAVITI ITD ITD,,,,TESKA SU VREMENA ZA SRBSKI NAROD.....I OTKAKO VIDJEH VOZNI PARK ISPRED PATRIJARSIJE ...PRESTADOH U CRKVU ICI,,,,,,,,

ODGOVORITE
Name

re trte mrte

05.10.2014 05:46

Kad bi ti razumeo,shvatio, sta je covek hteo reci, drugacije bi razmisljao i naravno,isao bi u crkvu.A sto se "voznog parka" tice,narod treba da shvati da se vremena menjaju.Treba li vladika,po tvome da se vozi zapregom,jase magarca, ili da ide peske? Bogoljub

ODGOVORITE