Pronašli način da zaustave tumor!

Naučnici su otkrili mehanizam kojim je moguće zaustaviti razvoj meduloblastoma, najčešćeg moždanog tumora kod dece.

Svijet 04.10.2014 | 08:05
Pronašli način da zaustave tumor!

Tim koji je predvodio dr Frederik Šaron iz Instituta za klinička ispitivanja Montreala (IRCM) otkrio je da protein sonik hedžhog, nazvan po junaku video-igrica, izaziva razaranje DNK i podstiče razvoj raka. Ako njega zaustave, mogu zaustaviti i razvoj tumora.

Ovaj protein član je porodice proteina koji ćelijama daju informacije potrebne da se embrion pravilno razvija. Ima i važnu ulogu u genezi tumora, procesu koji transformiše normalne ćelije u ćelije raka.

- Naš tim ispitivao je protein nazvan boc, receptor na površini ćelije koji detektuje sonik. Već ranije smo otkrili da boc utiče na razvoj malog mozga, pa smo rešili da to dalje ispitamo - rekao je Lukas Tamajo-Orego, koautor studije.

Dr Šaron kaže da su tada otkrili da je postojanje proteina boc nužno da bi sonik pokrenuo razaranje DNK.

- U stvari, boc izaziva DNK mutacije u ćelijama tumora, što dalje dovodi do stvaranja razvijenog meduloblastoma - objašnjava on.

Meduloblastom je najčešći uzrok smrti dece koji je povezan s kancerom. Trenutno ga je moguće lečiti operacijom, radijacijom i hemoterapijom. Iako većina dece preživi ove tretmane, sve metode izazivaju veliku štetu u mozgu dece.

- Naši rezultati pokazuju da je moguće razviti novu terapiju koja će zaustaviti razvoj meduloblastoma i smanjiti sve loše efekte postojećih terapija - kaže dr Šaron.

Klinički testovi

Grupa američkih naučnika u avgustu je saopštila da je otkrila način da pomoću antidepresiva zaustavi razvoj meduloblastoma kod dece. Oni su testove izveli na miševima, koji su se pokazali kao uspešni, a klinička ispitivanja na ljudima tek bi trebalo da počnu.

Činjenice

- maligni moždani tumor

- razvija se uglavnom na zadnjem i donjem delu velikog mozga, kao i u malom mozgu

- ovo su veoma agresivni tumori, koji se brzo razvijaju

- 40 odsto obolelih umre

 

Komentari / 0

Ostavite komentar