Reforme izvlače Srbiju iz krize

Bivši ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini rekao je da će reforme izvući Srbiju iz krize i da su perspektive Srbije u EU sve bolje.

 

Svijet 02.10.2014 | 17:53
Reforme izvlače Srbiju iz krize

Aktuelni predsednik Italijanskog društva za međunarodnu organizaciju smatra da će, zahvaljujući merama koje je predložio premijer Aleksandar Vučić, predstojeći izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije biti pozitivan.

"Mislim da je paket reformi koji je nedavno predstavio premijer Srbije Aleksandar Vučić dobar, snažan i sveobuhvatan i da će Srbiju izvući iz krize. Smatram da su iz tog razloga izgledi za pristupanje Srbije EU sve bolji i bolji", istakao je Fratini, uz opasku da "prvi put srpska vlada ispunjava očekivanja i pokazuje konkretne rezultate".

Upitan da li misli da bi naša zemlja mogla do kraja godine da otvori prva pregovaračka poglavlja i koja bi to poglavlja mogla biti, Fratini je izrazio nadu da će se to dogoditi i da postoji mogućnost da to najpre
bude Poglavlje 32.

Nekadašnji evropski komesar smatra da je to veoma važno poglavlje, pošto podrazumeva transparentnost u oblasti ekonomije.

"Mislim da će biti moguć i dobar napredak kad je reč o poglavljima 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i bezbednost, u smislu da bi barem mogli da budu odobreni akcioni planovi, ako ne i da poglavlja budu otvorena", naveo je Fratini, koji je i predsednik Veća italijanskog Vrhovnog administrativnog suda.

Prema njegovim rečima, ono što Evropa sada traži od Srbije je "mnogo, mnogo manje nego pre par meseci".

On je, takođe, izrazio uverenje da će izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, koji će biti objavljen iduće nedelje, biti "prilično pozitivan".

Osvrnuvši se na krizu između Rusije i Ukrajine, što je bila tema sesije na kojoj je danas učestvovao, Fratini je rekao da je njegova glavna poruka da bi trebalo uraditi tri stvari, od kojih je prva puna implementacija sporazuma iz Minska.

"Drugo je je trilateralni dijalog na temu energetskog snabdevanja između Rusije, Ukrajine i Evropske komisije, a treće - preispitati političke sankcije protiv Rusije koje izuzetno teško pogađaju evropsku ekonomiju", istakao je on.

Fratini je dodao da je, takođe, potrebno obnoviti tradicionalno stateško partnerstvo s Ruskom Federacijom što je, kako naglasio, u obostranom interesu.


Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Divno

02.10.2014 14:43

Divne reforme Kosmetu je priznata nezavisnost, zaduživanja najveća u istoriji, sve poskupljuje a plate i penzije strmoglavo padaju. Zapad u transu, Srbija na koljenima a Vučiću puni džepovi jer odrađuje dobar posao na ekonomskom uništenju zemlje

ODGOVORITE