Sa Kosovom nastao zakon džungle

Španija je duboko uverena da podrška SAD u drugih zemalja jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova predstavlja ogromnu grešku, rekao je otpravnik poslova ambasade Španije u Beogradu Injigo Ramirez de Aro Valdes, ističući da katalonski separatizam nema podršku i da je neće ni imati.

Svijet 02.10.2014 | 09:11
Sa Kosovom nastao zakon džungle

Ramirez de Aro rekao je i da separatizam Katalonije nema međunarodnu podršku, jer "priznanje unilateralnih deklaracija izaziva globalni haos i mapu sveta pretvara u besmislenu ratnu šaru".

Na pitanje da li Srbija praktično treba da prizna jednostrano proglašenu tvorevinu da bi napredovala u evrointegracijama, Ramirez de Aro je odgovorio da je Španija protiv toga da unilateralna deklaracija može da se podrži ili prihvati, i to zbog principa koji se mora poštovati svuda.

"Unilateralnom deklaracijom se nigde ne mogu menjati granice. Ako se dopusti da se to jednom uradi, nastaje zakon džungle. Sa Kosovom smo već ušli u tu vladavinu zakona džungle", rekao je Ramirez de Aro.On je istakao da Španija negoduje zbog toga što iste one zemlje koje prihvataju i podržavaju nezavisnost Kosova ne prihvataju druge unilateralne proklamacije nezavisnosti, što deluje kao hipokrizija, kontradikcija.

"Sledi i logično pitanje: ako ste prihvatili da se razbije Srbija, i pokušavate da stvorite nezavisno Kosovo, zašto onda ne prihvatite da se ta nepostojeća samoproklamovana tvorevina podeli?", pita se Ramirez de Aro Valdes.Kao jednu od bitnih razlika između separatizna na Kosovu i u Kataloniji, on ocenjuje da, kako kaže, ogromna kontradikcija što su SAD i druge zemlje priznale Kosovo verovatno proizilazi iz prethodnih godina i činjenice da su Srbi "u tom filmu bili proglašeni za loše momke koje je trebalo kazniti".

Naglasivši da je siguran da katalonski separatizam nema niti će imati podršku, Ramirez de Aro kaže za Politiku i da bi međunarodna podrška u ovom slučaju stvorila opštu nestabilnost."Katalonija uživa autonomiju, slobodu i demokratiju. Kada govorimo o nabujalom separatizmu, treba znati da se on sastoji samo iz nacionalističkih simbola i građenja emocija na populističkoj retorici koja je u suštini krajnje reakcionarna", zaključio je Ramirez de Aro Valdes.

On je dodao i da je poslednjih godina katalonski nacionalizam narastao najviše zbog ekonomske krize, ali da se ne može dozvoliti da populistički entuzijazam diriguje demokratijom, već da njome upravljaju norme i zakoni, a ne ulica.

Komentari / 0

Ostavite komentar