Srbija udvostručila izvoz oružja

Izvoz naoružanja iz Srbije je 2013. godine bio 100 odsto veći u odnosu na 2012. godinu, preliminarni su podaci koje je u srijedu saopštila načelnica u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Jasmina Roskić.

Srbija 01.10.2014 | 22:32
Srbija udvostručila izvoz oružja

Na sjednici Odbora Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove, Roskić je kazala da je to "lep podatak i pohvala za domaću namensku industriju", s obzirom da je "sravnjena sa zemljom" u vreme bombardovanja SR Jugoslavije.

Ona je navela da je Srbija najveći izvoznik naoružanja u regionu i da je zato pod stalnim monitoringom SAD i Velike Britanije.  

Odbor je danas razmatrao Predlog zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme i u načelu prihvatio taj vladin predlog.

Roskić je kazala da je taj propis dugo pripreman i da su u njegovoj izradi učestvovali svi nadležni u postupku izdavanja dozvola, uključujući ministarstva trgovine, odbrane, unutrašnjih i spoljnih poslova, pravde, kao i Bezbjednosno-informativne agencije i Uprave carina, i evropski stručnjaci.

Eksperti iz Belgije, Češke i Portugalije po nalogu Evropskog parlamenta su radili na reviziji predloženog zakona, a da su i SAD taj predlog zakona pozitivno ocjenile.

Cilj predloženog zakona je uspostavljanje kontrole izvoza i uvoza naoružanja i vojne opreme. Nova rješenja određuju uslove izvoza i uvoza, transport i tranzit naoružanja i vojne opreme, postupak izdavanja dozvole i ovlašćenja nadležnih organa.

Komentari / 0

Ostavite komentar