Ambrozija agresivno prijeti zdravlju

Strništa i parcele koje se ne održavaju nakon žetve najkritičnije su tačke za pojavu ambrozije, a takvih u Srpskoj ima oko 100.000 hektara, što predstavlja veliki izvor polena alergenog za ljude, ali i sjemena za iduću generaciju.

Republika Srpska 30.09.2014 | 22:03
Ambrozija agresivno prijeti zdravlju

Kazao je to Siniša Mitrić, docent na banjalučkom Poljoprivrednom fakultetu, na okruglom stolu o ambroziji, koji je organizovala Akademija nauka i umjetnosti RS, a za kojim su se našli eminentni stručnjaci kako iz zemlje tako i iz regiona.

"Održavanje strništa, njihovo prašenje, stimulisanje dvije žetve godišnje gdje god je to moguće isključili bi strništa kao potencijalni izvor ambrozije, što bi znatno smanjilo količinu polena za iduću godinu", kazao  je Mitrić.

O rasprostranjenosti ove izuzetno alergene biljke možda najbolje govori primjer da je na jednom od lokaliteta u blizini Kozarske Dubice prebrojano 4.112 biljaka po kvadratnom metru.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

selo

30.09.2014 21:23

Uzalud pricamo samo o ambroziji bilo bi korisnije kad bi nadlezni malo obisli tamo gdje ima ambrozije i upozorili vlasnike da pokose to zlo !!!!

ODGOVORITE
Name

velja

01.10.2014 06:19

Zivim i Bijeljini 1,5 km od centra! Iza kuce je opstinska zemlja, ima je mnogo! Sta se moze, da je privatno vjerovatno bi kaznili domacina

ODGOVORITE
Name

Miha

02.10.2014 15:09

Ne treba daleko ici od centra. Željeznicka stanica je puna ambrozije.

ODGOVORITE