Za grant sredstva prijavljeno 460 preduzeća u BiH

Za dodjelu grant sredstava iz Programa EU za oporavak od poplava prijavilo se 460 malih i srednjih preduzeća koja, uz pomoć Unije, žele ponovo da uspostave radne kapacitete koji su stradali u majskim poplavama.

Bosna i Hercegovina 30.09.2014 | 13:11
Za grant sredstva prijavljeno 460 preduzeća u BiH

Ovaj vid finansijske podrške malim i srednjim preduzećima dio je od ukupno 42 miliona evra vrijednog Programa kojim EU pomaže građanima u BiH u prevladavanju posljedica katastrofalnih poplava, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.Lokalna ekonomija jedan je od sektora najteže pogođenih poplavama, što je rezultiralo gubitkom mnogih radnih mjesta - usljed gubitaka u opremi ili inventaru preduzeća nisu u stanju da zadrže radnike.

Cilj podrške EU jeste pomoć ugroženom poslovnom sektoru da očuva i stvori 2.000 radnih mjesta."Nadamo se da će podrška EU malim i srednjim preduzećima podstaći ekonomski oporavak lokalnih zajednica. Kako bi obezbijedili da se radna mjesta očuvaju i stvore nova, EU će investirati u zdrava preduzeća, grant sredstva će biti dodijeljena samo preduzećima koja nemaju poreskih dugovanja i koja su poslovala bez gubitaka prije poplava", rekao je portparol Delegacije EU u BiH Endi Mekgafi.

Do isteka roka prijavila su se preduzeća koja se bave proizvodnom i uslužnom djelatnošću iz 24 opštine koje su najteže stradale u poplavama.Pojedinačni iznos sredstava koji će se dodijeljivati iznosi od 10.000 KM do 150.000 KM po pravnom licu, dok će zahtjevi koji premašuju maksimalni iznos biti posebno razmatrani.Program menadžer UNDP-a Edis Arifagić naveo je da će u proces odabira biti uključeni predstavnici relevantnih entitetskih institucija, te lokalnih i regionalnih agencija za razvoj. "Cilj nam je da finaliziramo proces odabira i objavimo rezultate do 15. oktobra", rekao je on.

U fokusu naredne aktivnosti u okviru komponente Programa namijenjene za podršku obezbjeđenju sredstava za život, biće poljoprivredna gazdinstva koja će imati mogućnost da apliciraju za sredstva potrebna za zamjenu poljoprivredne opreme uništene u poplavama i/ili sjemena za sjetvu.Program EU za oporavak od poplava pokrenut je da bi se omogućila normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i obezbijedilo da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava.

Sredstva se koriste za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica.Vrijednost Programa je 43,52 miliona evra, od kojih EU obezbjeđuje 42,24 miliona evra. Program realizuju UNDP, UNICEF i Međunarodna organizacija za migracije /IOM/.

Komentari / 0

Ostavite komentar