Islamska država nadomak granice s Turskom

Džihadisti Islamske države došli na pet kilometara od ključnog kurdskog grada Aina al-Araba, na granici Sirije s Turskom.

Svijet 29.09.2014 | 18:47
Islamska država nadomak granice s Turskom

Pripadnici Islamske države su ispalili najmanje 15 raketa koje su pogodile centar grada, navela je sirijska Opservatorija za ljudska prava, napominjući da je jedna osoba poginula.

Islamska država je krenula na ovaj grad, u severnoj sirijskoj provinciji Alepo, pre dve nedelje, prenela je agencija AFP.

Al Džazira je javila da je više od 15.000 ljudi napustilo grad pred naletom ekstremista.

Međunarodna koalicija predvođena SAD izvela je tokom noći vazdušne napade na pripadnike Islamske države u četiri sirijske provincije Alepo, Raku, Hasakeh i Deir el-Zour i na najveću sirijsku plinaru Konoko.

SAD i njihovi arapski saveznici započeli su vazdušne udare u prošli utorak, nešto više od mesec dana pošto je Vašington počeo s vazdušnim napadima na džihadiste u Iraku.

Vašington planira da obuči i naoruža oko 5.000 sirijskih "umerenih" pobunjenika, iako je načelnik združenog generalštaba američke vojske Martin Dempsi rekao da je potrebno između 12.000 i 15.000 vojnika da se ponovo vrati "izgubljena teritorija" u Siriji.

Džihadisti Islamske države drže po kontrolom veliki deo iračke i sirijske teritorije.


Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kobac

30.09.2014 07:56

Vjera, hrabrost, snaga ..Dzaba tehnika I ljudstvo bezvrijedno

ODGOVORITE