Lijekovi preskupi, agencije ćute

Agencija za lekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine tehnički je sve odradila kako bi zaživela implementacija izmena Pravilnika o cenama, čijom bi primenom pojeftinili oni lekovi koji su u BiH dosta skuplji nego u regionu, ali Savet ministara još nije razmatrao taj dokument, niti se zna kada će on biti usvojen.

Bosna i Hercegovina 29.09.2014 | 13:31
Lijekovi preskupi, agencije ćute

Kako je potvrđeno u Savetu ministara BiH, naredna sednica je kroz dva dana, ali taj Pravilnik, čije bi usvajanje "oberučke" prihvatili pacijenti koji plaćaju "papreno" skupe lekove, nije predložen za dnevni red.Agonija u kojoj se nalaze pacijenti traje godinama, a  još početkom 2013. u cenovnicima u više od 20 apoteka u BiH, kao i u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, cene tableta "Byol", "Plavix", "Nebilet" i "Crestor" su u većini slučajeva najviše upravo u domaćim apotekarskim ustanovama.

Neki od navedenih medikamenata su u apotekama BiH i do tri puta skuplji nego u regionu, a kako stvari stoje u dogledno vreme se to neće promeniti.U Agenciji za lekove i medicinska sredstva BiH kažu da su učinili sve kako bi implementacija Pravilnika o cenama što pre omogućila regulisanje ove oblasti u BiH, odnosno da su odradili izmene tehničke prirode.

Pravilnikom se definiše da će veleprodajne cene biti računate na osnovu cena istih lekova u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji ili, pak, Austriji i Italiji ukoliko neki lek koji se prodaje u BiH nije prisutan na tržištu u zemljama regiona.

"Trenutno se nalazimo u jednom pravnom vakumu zbog tumačenja, prema kojem uputstvo koje je izdala Agencija ne može da bude merodavno sve dok izmene Pravilnika ne budu usvojene u Savetu ministara", kažu u Agencij i dodaju da je, s obzirom da je BiH u periodu pred opšte oktobarske izbore, nezahvalno davati bilo kakve procene u vezi sa datumom usvajanja izmena Pravilnika o cenama.

Pacijenti, međutim, ne mogu više da čekaju jer, kako ističu, platežna moć je dosta niža nego u državama gde su lekovi znatno jeftiniji, što ih izlaže bespotrebnim troškovima.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vasilije

29.09.2014 11:40

Sve po leđima bolesnog naroda!Zna dobro naša uvezana mafija da će se usvajanjem tog pravilnika znatno smanjiti priliv u njhove vlastite džepove.A bolesni narod-ko ga šiša,neka umire.To i jeste cilj ove tajkunizovane bh.vlasti,a naš baja i njegov kum škrba prednjače!E pa odluči se,narode,kome daješ glas u oktobru!

ODGOVORITE