Srušen spomenik Lenjinu u Harkovu

Posle višečasovnih pokušaja na Trgu slobode u centru Harkova srušen je najveći u Ukrajini spomenik prvom rukovodiocu komunističke i sovjetske republike Vladimiru Iljiču Lenjinu, javile su ukrajinske agencije.

Svijet 29.09.2014 | 10:15
Srušen spomenik Lenjinu u Harkovu

Mediji izveštavaju da su bronzanu figuru Lenjina, visoku 8,5 metara, aktivisti na mitingu za jedinstvo Ukrajine najpre sekli ugaonim brusilicama, a potom je skinuli uz pomoć sajli i krana, prenosi Tanjug.

Agencija UNIAN navodi da su aktivisti pokušavali da demontiraju spomenik dva i po sata, a da je nekoliko hiljada okupljenih posle pada spomenika skandiralo proukrajinske slogane.

Ta agencija navodi da je na centralnom trgu u Harkovu bila vidljiva simbolika "Desnog sektora", nacionalne ukrajinske zastave i zastave Medžlisa krimsko-tatarskog naroda.

Agencija Interfaks navodi da je rušenje započelo nekoliko ljudi za zastavama Ukrajine i dobrovoljačkog bataljona "Azov", a da su neki od okupljenih bili sa "fantomkama" na glavama.

Savetnik ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko napisao je na Fejsbuk nalogu da "pri demontaži spomenika niko nije povređen".

Ministar policije Arsen Avakov saopštio je da neće biti prethodno najavljenog istražnog postupka zbog "huliganstva", jer je gubernator Harkovske oblasti Igor Baluta potpisao nalog o demontaži spomenika.

Lenjinov spomenik na Trgu slobode smatran je najvišim u Ukrajini i visok je 20,2 metra, a podignut je 1963. godine, podseća UNIAN.

Izvor: RTS

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

29.09.2014 09:03

Istorija se ne može izbrisati. Trebalo bi da mu budu zahvani zbog onoga što je učinio za njih.

ODGOVORITE
Name

Md

29.09.2014 12:29

Siptari su podigli spomenik Klintonu,Ukrajinci neka podignu arapu Obami.

ODGOVORITE
Name

Najskuplja je pamet

29.09.2014 17:13

Najskuplja je pamet.

ODGOVORITE