Prioriteti Srbije - EU i rješenje za Kosmet

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u Generalnoj skupštini UN da su prioriteti Srbije članstvo u EU i pronalaženje održivog rešenja za Kosovo.

Srbija 26.09.2014 | 22:50
Prioriteti Srbije - EU i rješenje za Kosmet

Srbija spremna da doprinese svetskim naporima u borbi protiv terorizma, ebole i klimatskih promen, istakao Nikolić.

Tomislav Nikolić je o globalnim izazovima današnjice govorio pred učesnicima 69. Generalne skupštine UN u Njujorku.

"Aktivnosti na ublažavanju klimatskih promena predstavljaju imperativ našeg vremena", rekao je Nikolić, navodeći da prirodne katastrofe, kao posledica klimatskih promena, nisu mimoišle Srbiju i njene susede.

Predsednik je rekao da Srbija želi da doprinese postizanju pravno obavezujuće opšte saglasnosti o klimi, kao i da treba što hitnije reagovati i unaprediti sistem adaptacije i uspostavljanja mehanizama za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa.
 
Nikolić je rekao da Srbija "jako dobro razume bezbednosne probleme sa kojima se svet u ovom trenutku suočava", pošto je "iskusila akte terorizma na svojoj teritoriji na Kosovu i Metohiji".

"Nacionalni prioritet Srbije je postizanje održivog političkog rešenja za pitanja Kosova i Metohije. Za Srbiju, jedino prihvatljivo, jedino pravedno i pravično rešenje je otpor secesionizmu i očuvanje teritorijalnog integriteta svih zemalja pa i naše", rekao je Nikolić.

Naglasio je da Srbija želi održivo političko rešenje kroz dijalog s "predstavnicima privremenih institucija u Prištini", ali da je za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ključno "stvaranje optimalnih uslova za povratak intereno raseleljenih lica".

"Danas, 15 godina posle usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, kojom smo upravljanje pokrajinom Kosovo i Metohija prepustili UN, uslovi za povratak interno raseljenih lica još nisu stvoreni. Ova činjenica se konstatuje u redovnim izveštajima Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o radu Unmik, i izveštavanju UNHCR, kao i specijalnog izvestioca za IRL", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da za Srbiju nije prihvatljivo smanjenje obima i mandat misije Unmik, za koju je naveo da "predstavlja garanta i osnovu delovanja za sve druge međunarodne misije na Kosovu i Metohiji u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti 1244".

Nikolić je rekao da je Srbija potresena zbivanjima u Ukrajini i da će učiniti sve što može da se nađe mirno rešenje problema u toj zemlji.

"Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine kao članice Ujedinjenih nacija, i jednaku primenu međunarodnog prava za sve. Ponovo vas podsećam da su neke države Srbiji uskratile to pravo priznajući i promovišući nezavisnost dela teritorije Srbije - Kosova i Metohije", rekao je Nikolić.

Predsednik je naveo da je Srbija spremna da razgovara o svim inicijativama koje doprinose jačanju uloge UN na polju borbe protiv terorizma, kao i da "svojim iskustvom i znanjem doprinese jačanju kontraterorističkog kapaciteta drugih država".

"Srbija najoštrije osuđuje zločine, a posebno brutalna ubistva koja čine pripadnici ekstremističke organizacije Islamska država", rekao je Nikolić u govoru.

Predsednik je naveo da je jedan od glavnih problema s kojima se svet suočava - problem boraca iz inostranstva koje regrutuju terorističke organizacije poput Islamske države i Al Kaide.

Dodao je da su Balkan i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza najvažniji regioni za regrutaciju stranih boraca izvan Zapadne Evrope i Bliskog istoka.

"Na Balkanu, podaci o stranim borcima variraju: Albanija (do 140), i Bosna (do 60). Brojevi su nešto manji u Makedoniji (do 20), Srbiji (3), Bugarskoj (1), dok je u našoj pokrajini Kosovu i Metohiji čak do 150. Tom problemu se mora stati na put", rekao je Nikolić.

Srbija s velikom zabrinutošću prati širenje ebole u zemljama zapadne Afrike i spremna je da se svojim naučnim i zdravstvenim kapacitetima i na svaki drugi način pridruži i doprinese zajedničkom naporu u borbi protiv te bolesti, rekao je Nikolić.

Predsednik je rekao da je članstvo u Evropskoj uniji spoljnopolitički prioritet Srbije. Takođe je naveo da će predsedavanje OEBS-u Srbija iskoristiti za podsticaj i jačanje međusobne saradnje država u regionu.

Nikolić je naveo da se ove godine navršava 100 godina od izbijanja Velikog, Prvog svetskog rata koji je oblikovao 20. vek i izrazio žaljenje što u UN nije napravljena zajednička ceremonija u duhu pomirenja i praštanja na najvišem nivou.

Komentari / 0

Ostavite komentar