Cigarete u neutralnom pakovanju

Francuska vlada je juče najavila da će početi prodaju cigareta u univerzalnim neutralnim paklicama, čime je postala prva evropska zemlja i druga zemlja u svetu koja je usvojila takvu meru.

Svijet 26.09.2014 | 09:30
Cigarete u neutralnom pakovanju

Kako bi bile manje privlačne, kutije cigareta biće standardizovane i imaće isti oblik, boju i font, najavila je ministarka zdravlja Marisol Turen, predstavljajući plan te zemlje za borbu protiv pušenja.

Australija je jedina zemlja na svetu u kojoj se (od 2012) cigarete prodaju u neutralnim pakovanjima, maslinasto zelene boje, bez logoa i sa upozorenjima na bolesti koje izaziva duvanski dim.
Francuska je danas predstavljene mere objavila u okviru šire borbe protiv raka koje je u februaru 2014. zatražio predsednik Fransoa Oland.

Jedan od ciljeva je smanjenje broja pušača među mladima, jer Francuska prednjači među evropskim zemljama po broju mlađih od 16 godina koji puše.

U Australiji, prvoj zemlji na svetu koja je uvela prodaju cigareta u „neutralnim“ paklicama – bez marke i logoa, potrošnja duvana je blago opala, pokazali su zvanični podaci.

Analitičari, međutim, smatraju da je na smanjenje pušenja uticalo povećanje poreza od 12,5 odsto decembra 2013, čime je cena jedne kutije cigareta skočila na 19 australijskih dolara (više od 13 evra).

Neutralne paklice cigareta, identične za sve marke, uvedene su u Australiji decembra 2012. u cilju da se ukloni svaki „glamur“ s pakovanja.

One su maslinastozelene, identične, bez logoa, a s krupnim, detaljnim fotografijama teških deformacija usta i organa za disanje, navodno od bolesti povezanih s pušenjem.

Potrošnja duvana i cigareta opala je sa 3,508 milijardi australijskih dolara u poslednjem tromesečju 2012. godine, na 3,405 milijardi u prvom tromesečju 2014.

Jedno istraživanje pokazalo je da broj aktivnih pušača starijih od 14 godina opao sa 15,1 odsto 2010, na 12,8 odsto 2013. godine.

Mladi Australijanci sada počinju da puše kasnije, u proseku sa 15,9 godina, dok su 2010. počinjali sa 14,2 godine.

Tvrdi se da godišnje 15.000 Australijanaca umre od bolesti povezanih sa pušenjem.

Mnogi priozvođači cigareta pokušali su da spreče australijsku vladu da im nametne univerzalna pakovanja, jer time krši njihova prava na intelektualno vlasništvo, ali vlast smatra da je njen propis „legitimna mera“ za „zaštitu javnog zdravlja“.

Komentari / 0

Ostavite komentar