FBI istražuje masovne pucnjave

Broj slučajeva u kojima naoružani napadač rani ili ubije više ljudi u Americi drastično je povećan, a većina napada dogodi se u školama, objavio je FBI.

Svijet 25.09.2014 | 20:10
FBI istražuje masovne pucnjave

FBI je sastavio izveštaj na osnovu studije o 160 ovakvih incidenata, izmedju 2000. i 2013. godine, koji su uglavnom definisani kao slučajevi da naoružani napadač puca ili namerava da puca u ljude u prometnim oblastima.

Cilj izveštaja, u koji nisu uključene pucnjave povezane s obračunima kriminalnih grupa ili narko kartela je da se prikupe podaci o napadima i pomogne lokalnoj policiji da se pripremi da odgovori na takve situacije u budućnosti.

"Ovakvi incidenti, većina njih, dogode se za par minuta. Zato treba razviti najbolju taktiku, tehniku i proceduru i preneti ih državi i lokalnim partnerima", rekao je pomoćnik direktora FBI, Džejms F. Jakon.

Prema izveštaju, oko šest pucnjava dogodilo se tokom prvih sedam godina perioda koji studija obuhvata. Taj prosek porastao je za oko 16 za svaku godinu od poslednjih sedam obuhvaćenih izveštajem.

Ovaj period obuhvata pucnjavu u bioskopu "Aurora" u Koloradu 2012. i onu u školi "Sendi Huk" u Njutonu u Konektikatu, kao i masakr u zgradi Komande mornarice u Vašingtonu, u kojem je napadač ubio 12 ljudi, pre nego što su njega ubili pripadnici policije.

Većina ovakvih napada dogodi se u školama, univerzitetima ili poslovnim prostorima, a manje na otvorenom, na vojim posedima ili u zdravstvenim ustanovama, preneo je AP.

U periodu koji izveštaj obuhvata, ubijeno je ili ranjeno najmanje 1.000 ljudi, a u jednom od četiri slučaja, napadač je izvršio samoubistvo pre nego što je policija stigla.

U najmanje šest incidenata, napadač je bila žena, dodaje u izveštaju FBI.

Medjutim, nije u svim pucnjavama obuhvaćenim studijom bilo žrtava ili ranjenih. Primer je slučaj iz 2006. godine u Džoplinu u Misuriju, gde je 13. godišnji dečak s puškom i pištoljem upao u školu, ali mu se puška zaglavila pre nego što je uspeo da ispali metak. Direktor ga je zatim izveo iz škole i predao policiji.

Analitičari ovakvih slučajeva kažu da su motivi napadača različiti, ali da većina oseća stvarnu ili umišljenu nepravdu koja mu je naneta, što po njemu opravdava čin nasilja.

Komentari / 0

Ostavite komentar