Donatori 16. oktobra hoće odgovore o novcu

BANJALUKA - Zemlje donatori za pogođene poplavama u BiH održaće sastanak s predstavnicima institucija BiH, na kojem će zatražiti informaciju o planovima i trošenju novca prikupljenog na donatorskoj konferenciji, rečeno je "Nezavisnim" u Delegaciji EU.

Bosna i Hercegovina 25.09.2014 | 10:18
Donatori 16. oktobra hoće odgovore o novcu

Kako smo saznali, sastanak će biti održan 16. oktobra u zgradi parlamenta BiH u Sarajevu.

Endi Mekgafi, portparol Delegacije EU u BiH, je rekao da ne želi komentarisati nedavne komentare pojedinih diplomata, koji su optužili predstavnike bh. vlasti da su zloupotrijebili donacije za krpljenje budžetskih rupa i korupciju.

On je rekao da bi trebalo pitati svaku od zemalja donatora o načinu na koji se troši njihov novac, te da on može komentarisati samo novac koji je donirala EU i koji se sada implementira za uklanjanje posljedica od poplava.On je podsjetio da je 810 miliona evra zagarantovano BiH na donatorskoj konferenciji.

"Sada je na domaćim vlastima da uspostave mehanizme kako bi pripremili i koordinisali projekte i pomogli žrtvama poplava. Treba da razviju kriterije za dodjelu sredstava kako bi se osiguralo transparentno i efikasno korištenje novca. Novac je spreman. Žrtve poplava čekaju na pomoć", rekao je Mekgafi.

I Peter Stano, portparol Štefana Filea, evropskog komesara za proširenje, ističe da svaki navod o zloupotrebama mora potpuno biti istražen.

"Kada se radi o 42 miliona evra pomoći EU, taj novac ne ide preko lokalnih vlasti, već njime upravlja naša delegacija u Sarajevu i implementira uz pomoć partnera poput UNDP-a", istakao je on.

PRIMJEDBE: Da bismo istražili navode o zloupotrebama, uputili smo dopise velikom broju ambasada i stranih predstavništava u BiH s pitanjem da li imaju saznanja o eventualnim zloupotrebama njihovog novca. Nismo dobili nijedan odgovor u kojem bi neko skrenuo pažnju na konkretnu zloupotrebu. Najveći dio primjedaba koje su nam prenijeli odnosi se na nedovoljnu angažovanost domaćih aktera i nedostatak kvalitetnih projekata koji bi omogućili da se donirani novac iskoristi na najbolji mogući način. Prema onome što su nam rekli, više je u pitanju inertnost i nedovoljna zainteresovanost, nego krađa i zloupotreba.

Jasmina Hadžić iz Kancelarije Svjetske banke u Sarajevu je rekla da sav novac kojim oni upravljaju prolazi kroz rigorozne mehanizme kontrole, te isključuje mogućnost da su bh. vlasti mogle na bilo koji način zloupotrijebiti ta sredstva.

"Svi projekti Svjetske banke se implementiraju uz primjenu strogih pravila i procedura Svjetske banke, koje regulišu ne samo finansije nego i druge parametre, kao što su zaštita prirode i socijalni razvoj, osiguravajući da se sredstva koja obezbijedi Svjetska banka koriste isključivo u svrhe za koje su namijenjena", navela je ona.

Iz USAID-a su nam proslijedili govor koji je Dejvid Bart, direktor Misije, nedavno održao u prisutnosti tužioca u BiH, u kojem je najveći dio odgovornosti za štetu od poplava prebacio na period prije poplava, kada nije urađeno dovoljno da se zaštite područja koja su kasnije poplavljena, a novac nije iskorišten na pravi način.

"U martu ove godine revizija pripremljenosti zemlje za katastrofe otkrila je sve slabosti koje su pretvorile strašne poplave u humanitarnu katastrofu. Kuće koje su uništene u klizištima izgrađene su bespravno. Odakle dozvole za njihovu izgradnju i postojanje? Svaki radnik u BiH plaća poreze iz kojih se izdvajaju sredstva za pomoć u slučaju nepogoda. Prema nedavnom revizijskom izvještaju, u Federaciji je samo 25 odsto ovih prihoda uloženo u zaštitu od poplave. Gdje su nestali preostali milioni", rekao je Bart.

On je pozvao tužioce da procesuiraju odgovorne za ove nepravilnosti.

PROJEKTI: Iz Ambasade Turske juče nam je rečeno da su sva sredstva kojima su oni pomagali poplavljenima implementirali sami, te isključuju mogućnost da je neko od domaćih zloupotrijebio sredstva. Oni su, kao i u Delegaciji EU, istakli da za drugu fazu pomoći očekuju od domaćih vlasti da predlože kvalitetne projekte kako bi preostala sredstva bila iskorištena.

Slično su nam odgovorili i iz Ambasade Velike Britanije. Pojasnili su da je dio pomoći koju su implementirali prije donatorske konferencije direktno uložen u pomoć poplavljenima, a da novac koji su donirali na donatorskoj konferenciji još nije aktiviran.

Iz Ambasade Japana, čiji je ambasador prije nekoliko sedmica uputio žestoke kritike prema bahatosti domaćih političara, nam je rečeno da se ambasador neće obraćati javnosti u vezi s ovom temom dok se ne završi izborna kampanja. Podsjećamo, Japan je, uz SAD i zemlje EU, jedan od najvećih donatora u poslijeratnoj obnovi BiH.

U budžete RS i FBiH nije uplaćena nijedna KM bilo kakvih donacija namijenjenih saniranju posljedica katastrofalnih poplava, saopštile su prije nekoliko dana vlade RS i FBiH. U Vladi RS rekli su tada da su informacije koje su plasirale pojedine ambasade u BiH o stotinama miliona KM pomoći stranih donatora za sanaciju posljedica poplava, a da vlasti u BiH, navodno, nisu sposobne da ih uzmu, najobičnija laž i manipulacija u predizborno vrijeme. Oštre kritike stigle su i iz FBiH, a ministri su rekli da su "priče o nekakvim stotinama miliona KM doniranih sredstava uplaćenih na račune FBiH potpuna izmišljotina, koja predstavlja klasičnu zloupotrebu javnog prostora".

U budžet FBiH dosad su se slila samo 92 miliona KM dodatnih kreditnih sredstava koje je uplatio Međunarodni monetarni fond.

Ambasada SAD u BiH saopštila je potom da je cilj nedavno objavljenog bloga, u kojem je rečeno da izabrani zvaničnici BiH treba da učine više da bi odgovorili na posljedice razarajućih poplava i klizišta, bio da izrazi zabrinutost za dobrobit žrtava ovih prirodnih nepogoda, koje su uglavnom prepuštene same sebi, dok se zima približava.

Podvučeno je da je spomenuti tekst na blogu proizveo brojne diskusije i debate sa svih strana o toj važnoj temi, te ocijenjeno da je ovakva vrsta dinamičnog diskursa od ključne važnosti za zdrav demokratski sistem.

Izvor:Nezavisne

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

bl

25.09.2014 08:30

Od tada će morati na mnoga pitanja da daju odgovor

ODGOVORITE