Gdje je novac od donacija?

Kreditna sredstva od Svjetske banke uskoro će biti na računima entiteta. To je za BN televiziju potvrdio ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić. Međutim, gdje je završio novac od donacija namjenjen sa sanaciju štete od poplva? Glavno je pitanje koje se postvlja ovih dana.

Bosna i Hercegovina 22.09.2014 | 22:51
Gdje je novac od donacija?

Umjesto obećanih 84, 5 milion dolara, BiH će se zadužiti za dodatnih 15 miliona. Svjetska banka je odobrila 100 miliona dolara BiH za hitnu sanaciju šetete od poplava. To je za BN TV potvrdio ministar finansija i trezora BiH.  Nikola Špirić, kaže, da je obavještenje borda direktra stiglo prije nekoliko dana.

Vlade RS i Federacije samo  treba da popune aplikacije i sredstva će uskoro biti na računima enitita. Nikola Šprić, demnatuje navode da će kredit bit iskorišćen za krpljenje budžetskih rupa.

Misterija oko kredita je gotovo rješena, ali nije rješeno pitanje šta je sa novcem od donacija koji je namjenjen za sanaciju štete od poplava. Zbog toga su RS i FBiH  na udaru kritika stranih ambasada. Ozbiljne optužbe su posebno ispisane na stranici Američke ambasade. Gdje su završili milioni pitanje je na koje i opozicija traži odgovor?

Pojedine ambasade optužile su političke lidere u BiH da su iskoristili milione od doncija za krpljenje budžetskih rupa, a da je najmanje koristi imalo poplavljeno stanovništvo. I ekonomski analitičari su sličnog mišljenja.

Iz Vlade stiže demant. U saopštenju navode da u budžete RS i FBiH nije uplaćena nijedna marka bilo kakvih stranih donacija namjenjenih za sanaciju posljedica poplava. Informacije koje plasiraju pojedine amabasade su, tvrde, u Vladi najobičnija laž u predizborno vrijeme.

(BN TV)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Dosta vise

22.09.2014 21:05

Sredstva se trose na predizbornu kampanju Dodika

ODGOVORITE
Name

baja

22.09.2014 21:20

tonemo sve dublje,moral nam je na visini...

ODGOVORITE
Name

Karington

22.09.2014 21:54

Otislo lobistima koji su ugovorili Dodiku sastanak sa Putinom kako bi mu saopstio da ce mu Republika Srpska otpisati 135 miliona maraka duga,a da ce oni nama dati kredit sa ogromnom kamatom.

ODGOVORITE
Name

pd

22.09.2014 22:14

pitam se hoćemo li ikad dočekati u ovoj državi da normalno živimo i da postoji zakon za sve jednako i ako su tasretstva namjenjena u humanitarne svrhe da tu budu i upotrebljena

ODGOVORITE
Name

Risto

23.09.2014 14:00

I te kako. U Bijeljini u gradu postoje ljudi koji su dobili i dva vaucera i pomoc plus od firme. Sve je ovo lopovluk nevidjenih razmjera pogotovo u Republici Srpskoj. Objavljujte ako smijete ko je dobio vaucere?

ODGOVORITE
Name

Md

23.09.2014 14:16

Izbori su treba kupiti glasove j...s.poplave i narod nek cekaju

ODGOVORITE