Srbija ostvarila napredak

Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije konstatuje značajan ili umeren napredak u većini oblasti važnih za proces evrointegracija.

Srbija 22.09.2014 | 21:16
Srbija ostvarila napredak

Izveštaj, koji će zvanično biti predstavljen 8. oktobra, generalno je pozitivan, rekli su Tanjugu diplomatski izvori u Briselu.

Uz ogradu da je finalna dorada izveštaja još u toku, izvor koji je imao uvid u nacrt izveštaja, navodi da se Srbija pohvaljuje zbog privrženosti procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, mada se konstatuje da se kasni u sprovođenju nekih delova Briselskog sporazuma.

Deo izveštaja koji se odnosi na prava LGBT populacije još nije završen, a čeka se da se vidi da li će Parada ponosa u Beogradu, zakazana za 28. septembar, ove godine konačno biti održana.

"Ukoliko parada ponovo bude otkazana iz bezbednosnih razloga, to će naići na vrlo oštre kritike, jer se ista situacija ponavlja iz godine u godinu", kaže Tanjugov izvor.

Sem toga, negativno je ocenjeno to što je bilo slučajeva pozivanja osoba na informativne razgovore zbog aktivnosti na društvenim mrežama tokom majskih poplava, uz konstataciju da se takvom praksom krši sloboda govora.

Sa druge strane, vlasti se pohvaljuju zbog donošenja seta medijskih zakona, ali se naglašava da se ti zakoni sada moraju efikasno primeniti.

Jedna od oblasti u kojoj se očekivao brži napredak je reforma pravosuđa, u koju, po mišljenju Komisije, treba uložiti dodatne napore, s obzirom na to da je reč o ključnoj oblasti u procesu evropskih integracija.

Mada se u izveštaju konstatuje da Srbija nije do kraja uskladila svoju spoljnu politiku sa evropskom, nema eksplicitnog zahteva da se Srbija pridruži sankcijama koje je EU uvela Rusiji, dok se sa druge strane pohvaljuju napori da se unaprede odnosi sa susedima.

I konačno, u Komisiji su konstatovali nepovoljnu ekonomsku situaciju u Srbiji, na koju su osim strukturnih problema uticale i poplave, ali se izrazito pozitivno ocenjuju mere za smanjenje budžetskog deficita koje je prošle nedelje najavio premijer Aleksandar Vučić.

Za razliku od prošle godine, kada je uoči podnošenja izveštaja vladala neizvesnost da li će Srbija dobiti datum za početak pregovora o pridruživanju, ove godine se samo konstatuje da je ovaj proces u toku, uz preporuku zemljama članicama da odobre otvaranje prvih poglavlja "čim se za to steknu uslovi".

Srbija je ove godine završila skrining za polovinu od ukupno 35 poglavlja, a očekuje se da se prva poglavlja otvore najkasnije početkom sledeće godine.

Izveštaj će još ovaj put predstaviti komesar za proširenje Štefan File, a već od 1. novembra njegovo mesto će zauzeti Johanes Han.

Komentari / 0

Ostavite komentar