Danas obilne padavine

Republički hidrometeorološki zavod /RHMZ/ Srbije upozorio je da se danas očekuje da će pasti više od 30 litara kiše po metru kvadratnom tokom 12 časova.

Srbija 22.09.2014 | 11:15
Danas obilne padavine

Meteorolog Goran Mihajlović rekao je danas za RTS da nema razloga za brigu, ali da oprez treba da postoji s obzirom na to da su obilne padavine prethodnih dana i sedmica u cijelom slivu Save uslovile visok vodostaj.

On je rekao da prognoza od 40 litara padavina po metru kvadratnom za 12 časova predstavljala crveni, najviši, stepen upozorenja, a da je prosječna mjesečna količina za istok Srbije oko 60 litara za septembar.

Mihajlović je istakao da je dobro to što je najmanja vjerovatnoća za obilne padavine na istoku Srbije gdje je prethodne sedmice bilo problema sa bujičnim poplavama.

U saopštenju RHMZ-a navodi se da će vodostaj na Savi kod Šapca u naredna dva dana biti nešto ispod granice redovne odbrane od poplava, a na Dunavu kod Novog Sada nešto iznad granice redovne odbrane od poplava.

Na rijekama Kolubari, Ljigu, Ubu i Tamnavi vodostaji će biti u umjerenom porastu, dok u manjem i umjerenom porastu biti vodostaji na Mlavi, Peku, Timoku, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Resavi, Lepenici, Đetinji, Skrapežu, Moravici, Bjelici i gornjem toku Zapadne Morave.

Komentari / 0

Ostavite komentar