Prisluškuju li se građani BiH?

Priča o prisluškivanju pokrenula je brojna pitanja i reakcije. Prašina u javnosti se ponovo podigla zbog nanovijeg izvještaja portal ‘’Vikiliks.’’

Bosna i Hercegovina 21.09.2014 | 12:20
Prisluškuju li se građani BiH?

Na sajtu je objelodanjeno da je BiH kupila opremu za špijuniranje građana. U nadležnim institucijama ćute, baš kao i u Obavještajno bezbjednosnoj agenciji BiH.

Obavještajno - bezbjednosna agencija BiH kupila je softver za špijuniranje građana, njihovih telefona, elektronske pošte i računara. Tako se, barem, navodi u najnovijem izvještaju portala ‘’Vikiliks.’’

Objelodanjeno je da se BiH našla na spisku među zemljama koje su kupovale skupocjenu opremu za prisluškivanje. Prema navodima ‘’Vikiliksa’’, softver omogućava da se tajni programi bez problema ubace u računar ili telefon ubacivanjem USB stika.

Opcije omogućavaju praćenje i snimanje do 10 minuta. Prema izvještaju koji je objavljen na sajtu ‘’Vikiliksa’’, BiH je potrošila ove godine vise od 200.000 evra za kupovinu softvera. U javnosti se spekulisalo da je ranije potrošeno i vise novca za isti softver.

Iz Obavještajno - bezbjednosne agencije nisu komentarisali navode ‘’Vikiliksa’’. Nisu odgovorili ni na naš dopis koji smo uredno poslali i naslovili na prvog čovjeka agencije, Almira Džuvu. Oni koji su nam se javili na telefon nisu ništa mogli da kažu bez odobrenja direktora. Ali zato je Dragan Čavić imao šta da kaže.

O čemu se tačno radi javnost može samo da pretpostavlja jer se niko od nadležnih Institucija nije oglasio. Za sada se samo bez zvanične potvrde nagađa ko koga špijunira i po čijem nalogu OBA prati ljude. A to je upravo ključni problem, tvrde stručnjaci.

Kontrola, kažu, mora postojati, jer niko bez odobrenja nadležnih institucija ne može kupovati opremu za špijuniranje. Oprema za špijuniranje, prema tvrdnjama stručnjaka, može se korsiti isključivo prema Zakonu. A Zakon se poziva na odobrenje Suda koji odrđuje vrijeme i lica koja se mogu pratiti i prisluškivati.

Prihvatljivo je po mišljenju mnogih da obavještajne agencije ne otkivaju podatke u javnosti, ali nije prihvatljivo da niko u državi nema kontrolu nad radom agencije. Ipak, u BiH tako može jer zakoni i nadležnosti nisu jasno definisane.

 BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

baja

21.09.2014 10:23

tonemo sve dublje,moral nam je na visini...

ODGOVORITE
Name

kico

21.09.2014 11:17

Sta moze biti interesantno kod gradjana, jedino ko je ciju zenu, imaju oni Micu, Miska, Baju......

ODGOVORITE