Azil u Njemačkoj gotovo onemogućen

Gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat dao je danas saglasnost na zakon kojim se BiH, Srbija i Makedonija proglašavaju zemljama sigurnog porijekla, što znači da će se zahtjevi za azil građana tih zemalja smatrati neosnovanim.

Bosna i Hercegovina 19.09.2014 | 14:47
Azil u Njemačkoj gotovo onemogućen

Ovim zakonom formalno se definitivno potvrđuje da u te tri balkanske zemlje nema ni političkog mučenja, ni progona, ni zlostavljanja političkih neistomišljenika, pa time ni osnovnih razloga za podnošenje zahtjeva za azil.

U praksi, zakon će, između ostalog, omogućiti Njemačkoj da lakše i brže vraća podnosioce zahtjeva za azil u zemlju porijekla.

Prema podacima njemačke savezne vlade, građani Srbije, BiH i Makedonije prošle godine su podnijeli 22.000 zahtjeva, a svega 60 je odobreno.

Njemačka štampa navodi da statistički podaci pokazuju da je od ukupno podnesenih zahtjeva za azil iz Srbije i Makedonije više od 90 zahtjeva Roma.

Zbog povećanog broja lažnih azilanata iz Srbije i Makedonije, pojedine članice EU tražile su preispitivanje bezviznog režima sa tim državama.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

19.09.2014 16:33

Pa primajte Avganistance ,Pakistance i ostalu bagru vidjecete kako cete da prodjete sa njima

ODGOVORITE