BiH ne ide na sivu listu

Bosna i Hercegovina neće biti stavljena na sivu listu zemalja, na kojoj se nalaze države koje ne ispunjavaju obaveze iz oblasti spriječavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Bosna i Hercegovina 19.09.2014 | 19:42
BiH ne ide na sivu listu

Odlučeno je to jutros na plenarnom zasjedanju Komiteta Savjeta Evrope za spriječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL). Ipak, bh. delegaciji je na zasjedanju izričito poručeno kako BiH u najkraćem roku mora da usvoji iizmjene Krivičnog zakon BiH. Ove zakonske izmjene predstavljaju obavezu BiH koja još nije izvršena.

Inače, na sivoj listi zemalja, koja podrazumijeva ulazak u tzv. ICRG proces, nalaze se Sirija, Etiopija i Jemen, a svaka zemlja u ovom procesu ostaje minimalno dvije do tri godine. U tom periodu se svaka finansijska transakcija u i iz BiH podvrgava strogom nadzoru.

 

Izvor: Nezavisne

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vasilije

19.09.2014 11:40

Mi smo, ne na sivoj, nego na najcrnjoj listi, već devet godina. Sve nam je crno, počev od plata, penzija, boračkih i drugih dodataka, školstva, privrede, ekonomije, zemlje... Na noge svi u oktobru i na glasačka mjesta, glas za promjene i izvlačenje iz sivila i crnila.

ODGOVORITE