Da li škotski referendum utiče na Balkan?

Dok se zvanični Brisel još ne izjašnjava po pitanju referenduma o nezavisnosti Škotske, iz Evropske unije put Zapadnog Balkana stiže jasna poruka da za EU postoji samo jedinstvena Bosna i Hercegovina.

Bosna i Hercegovina 19.09.2014 | 07:59
Da li škotski referendum utiče na Balkan?

Sa druge strane, evropskog jedinstva i dalje nema kada je u pitanju kosovska nezavisnost, prenosi njemački radio Dojče vele.

Iako je nesumnjivo da bi škotski referendum mogao da ima značajne implikacije na dosadašnje evropske prakse i na sam Lisabonski ugovor, Brisel poručuje da je to prvenstveno "unutrašnje pitanje jedne zemlje-članice" i da će se o "različitim mogućnostima i opcijama" razgovarati u zavisnosti od ishoda glasanja.

I dok evropski zvaničnici redom ukazuju na član 49. Lisabonskog ugovora, koji govori o tome koje zemlje i pod kojim uslovima mogu postati članice Unije, analitičari upozoravaju na nedovoljnu konkretnost postojeće evropske politike u ovoj oblasti i na potrebu stvaranja "novog modela" za mogući niz otcjepljenja teritorija unutar Evropske unije.

Iako izgleda da Brisel u samom trenutku održavanja referenduma u Škotskoj "plovi nepoznatim vodama", postoje i oni primjeri gdje je Evropa potpuno jasna i određena, navodi njemački radio.

Tako u Evropskoj komisiji kažu da neće biti paralela između referenduma o nezavisnosti Škotske i "secesionističkih tendencija u Republici Srpskoj".

"Kada govorimo o Zapadnom Balkanu, tačnije o Republici Srpskoj, EU je tu vrlo jasna. Više puta smo ponovili da u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao suverene i jedinstvene zemlje", kaže za Dojče vele Peter Stano, portparol Evropske komisije.

"Za nas postoji samo jedna BiH, a sve ideje i retorika o secesiji i podijeli te zemlje jasno su odbačeni od strane EU", navodi on.

Povodom referenduma u Škotskoj u EK ponavljaju da se svi slučajevi eventualnih zahtjeva za otcjepljenjem širom Evrope moraju posmatrati kroz specifičan kontekst istorije i uređenja date zemlje.

Referendum u Škotskoj održava se na temeljima Edinburškog sporazuma, usaglašenog između vlade u Londonu i škotskog parlamenta, koji je potpisala sama kraljica Elizabeta II.

Takvog zakonskog osnova nema, recimo, u slučaju referenduma za nezavisnost Katalonije od Španije, najavljenog za 9. novembar.

Kada je pak riječ o BiH, evropski zvaničnici upozoravaju da eventualno otcjepljenje entiteta nema ni zakonsko uporište i da bi predstavljalo kršenje međunarodnog prava.

Sa druge strane, pitanje Kosova opet ima svoje specifičnosti.

"Ovdje pozicija EU nije jedinstvena. Spoljna politika je i dalje u domenu zemalja članica, a njih pet ne priznaju nezavisnost Kosova", kaže Stano i dodaje da to "ne mijenja ništa kada je u pitanju evropska perspektiva Kosova koja je tu".

U Evropskoj komisiji kažu da je Unija opredijeljena po pitanju evropske budućnosti kako Kosova tako i jedinstvene BiH i cijelog regiona.

Ostaje tako da se vidi da li će se zemljama Zapadnog Balkana na putu za članstvo u EU pridružiti i eventualni novi kandidati i koji će uslovi važiti za one sa mogućm višegodišnjim evropskim iskustvom, zaključuje Dojče vele.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

GORCIN

19.09.2014 06:14

Referendum u Škotskoj čak i da se odvojila ni na koji način ne utiče na BiH niti Republiku Srpsku.Pustiumo usijane glave šta govore trebamo hladne glave razmisliti o srpskim interersima u budćnosti.

ODGOVORITE
Name

Boo

19.09.2014 08:00

Bogami, ne utice Bosna je jedna drzava u kojoj svi imaju ista prava , pravo da se napatis u zivotu dok god si u Bosni. Samo politicari, oni imaju druga prava, njima nije dobro kao nama, iako cine vecinsko stanovnistvo Bosne i Herzegovine .

ODGOVORITE