Cirih - grad čokolade

"Prosto obožavam pronalaziti nove čokoladne poslastice u Cirihu - kaže Kerin Ruset dok se priprema da vodi malu grupu turista kroz uske ulice Starog grada.

Putovanja 18.09.2014 | 20:10
Cirih - grad čokolade

Rusetova zarađuje za život upoznavajući turiste sa najboljim proizvodima od čokolade koji se mogu naći u ovom švajcarskom gradu. "Čokoladna tura" kreće na trgu Paradeplac i sa prodavnicom kompanije "Sprungli", koja nudi čokoladne proizvode visokog kvaliteta i poznata je po malenim delikatesom -  kolačem od bjelanaca luksemburgli.

Iako se u Cirihu mogu naći prodavnice slatkiša  sa dobrom čokoladom i poznatim pralinama, prilično je teško naći izuzetne čokoladne proizvode. Tu na scenu stupa Kerin, porijeklom Njujorčanka koja je prilično zgodna uprkos poslu kojim se bavi.

Ona već šest godina živi u Švajcarskoj i putem svoje ture "Slatki Cirih" dijeli znanje i strast o malim prodavnicama sa izuzetnim konditorskim proizvodima.

- Kada se nađete ovdje obavezno morate posjetiti Springli. Ovo mjesto je uvijek živahno, ali nije uvršteno u turu, jer se fokusiramo na male skrivene prodavnice koje obični turisti teško mogu otkriti - objašnjava mlada Amerikanka dok sa omanjom grupom stoji ispred poznate prodavnice.

Nekoliko minuta zatim grupa se nalazi u pješačkoj ulici u Starom gradu i uživaju u proizvodima "Honolda", porodične konfeterije koja je osnovana 1905. godine. Njihov najpopularniji proizvod je "lotis best", hrskava nugat kocka sa tonka sjemenom i morskom solju koja se prerađuje u Portugaliji, i prelivena čokoladnim prelivom "Kriolo de Venecuela".

Tu su i ostali proizvodi sa neočekivanim sastojcima kao što je limunova trava sa pacifičkih ostrva i vijetnamski đumbir.

- Tajna pravljenja odličnih poslastica leži u balansu - ako nađete dobar balans onda kombinacija različitih sastojaka prosto funkcioniše - kaže Ruset.

Prodavnica takođe nudi i demonstraciju novih proizvoda kao što su lagani kolači sa prelivom od kremastog sira i kolači se interesantnim imenima "Koko Šanel" i "Merilin Monro". Između posjeta prodavnicama grupa pravi pauze kod fontana kojih u Cirihu ima zaista mnogo.


Edukacija

Učesnici ture uglavnom raspravljaju o čokoladi i svim stvarima vezanim za nju, kao što je njeno porijeklo i procenti kakao praha. Oni tokom ture mogu naučiti da se čokolada vrednuje na sličan način kao vina, i posebna pažnja se vodi o porijeklo kakaoa jer on značajno određuje ukus čokolade.

USLUGE                  

Smještaj   120 KM

Ručak       50 KM

Piće          17 KM

Obilazak   40 KM

Prevoz       8 KM



Komentari / 0

Ostavite komentar