Administracija sve veća i sve više troši

Institucije BiH potrošile su više od 403 miliona maraka u prvih šest mjeseci ove godine, a više od trećine ih je povećalo izdatke u odnosu na isti period lani.

Bosna i Hercegovina 18.09.2014 | 09:20
Administracija sve veća i sve više troši

Pokazao je to izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH u prvom polugodištu, koji je usvojen na sjednici Savjeta ministara BiH.

Iako su ukupni izdaci manji za 12,3 miliona KM u odnosu na isti period lani, što u Ministarstvu finansija i trezora objašnjavaju manjim izvršenjem kapitalnih izdataka, podaci iz izvještaja o izvršenju budžeta pokazuju da je od 75 institucija čak 27 potrošilo više novca ove godine.

Najviše novca iz budžeta ponovo je otišlo za lična primanja zaposlenih kojih je u prvom polugodištu prosječno bilo 22.131.

Za bruto plate i naknade potrošeno je 258,71 milion KM što je za oko 1,4 miliona više nego u istom periodu lani, a za naknade troškova zaposlenih dato je 50,75 miliona. To je, prema podacima resora finansija i trezora, manje za oko 4,1 miliona nego u prvoj polovini 2013. godine.

“Iznos je manji jer je u prvoj polovini ove godine obračunata naknada za korišćenje godišnjeg odmora, odnosno regresa samo za zaposlene u institucijama pravosuđa”, navodi se u izvještaju i dodaje da će druge institucije uknjižiti ovu naknadu u drugoj polovini godine.

Više zaposlenih imaju Tužilaštvo BiH (11 novih), parlament BiH (troje novih), RAK, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Centar za deminiranje, Kancelarija za zakonodavstvo...

Povećanje troškova zabilježeno je i kod ugovorenih i posebnih usluga, kod troškova zakupa, dok su u prvoj polovini tekuće godine smanjeni putni i troškovi prevoza i goriva.

Komentari / 0

Ostavite komentar