Mamić: Dinamo će u privatizaciju

Prvi čovek zagrebačkog Dinama, kontroverzni Zdravko Mamić, kreće u proces privatizacije. Kakav će model izabrati? Ko će mu biti protivnici i da li će ih biti?

Fudbal 17.09.2014 | 18:45
Mamić: Dinamo će u privatizaciju

Dok se dva najveća srpska, pa i regionalna fudbalska kluba Crvena zvezda i Partizan, bojažljivo pripremaju za privatizaciju, u zagrebačkom Dinamu spremni su da uđu u taj proces.

Hrvatski mediji pišu da je prvi čovek Dinama (tačnije izvršni predsednik), Zdravko Mamić čvrstio rešio da nešto učini po tom pitanju.

"Moramo da idemo u privatizaciju, jer nemamo drugo rešenje. Moramo da preživimo. Bez svežeg kapitala staje mašinerija. Ne možemo se pomiriti sa time da životarimo. Za godinu dana, možda malo više, bićemo klub uređen po drugačijem modelu, Postoji Zakon o privatizaciji u Hrvatskoj, to će biti temelj", rekao je "Jutarnjem listu" predsednik Dinama Mirko Barišić.
Dinamo tek treba da "izmisli", pronađe adektavan način privatizacije, a za to će biti angažovani stručnjaci, predvođeni profesorima sa zagrebačkog Ekonomskom fakulteta.

Prvi korak u privatizaciji biće, naravno, procena vrednosti kluba što će raditi nezavisne revizorske kuće.

Očekuje se da model privatizacije bude predstavljen za oko mesec dana.

Ova vest je značajna i za Partizan i Crvenu zvezdu i sve klubove koji još nisu privatizovani, jer je očigledna klima u državama u regionu da sportski klubovi više ne mogu da računaju na novac iz državnog budžeta.

Takođe, važno je da dva najveća srpska kluba ne kasne u ovom procesu (mada je već krajnje vreme), jer će konkrencija, a to znači i klubovi iz regiona, odmaći. A to znači i da će kvalitet srpskog fudbala dodatno opadati. Partizan i Crvena zvezda se suočavaju sa gotovo svakodnevnim pretnjama štrajkova zaposlenih, igračima kasne plate, u opasnosti su da više neće imati koga da prodaju u budućnosti, a to je glavni izvor finansiranja poslednjih godina, pa i decenija.

Ako i sada budu kaskali i kasnili...

Komentari / 0

Ostavite komentar