Gađali Ruse-pogodili Njemačku

SAD i EU žele da udare po ruskim bankama te vojnim i energetskim kompanijama, ali udaraju po Njemačkoj - ocjenjuje "Vašington tajms. Ekonomski rast u Evropi zaustavljen je u drugom kvartalu ove godine, ali bez obzira na povećani rizik, evropski lideri su podržali SAD prilikom uvođenja serije sankcija Moskvi.

Svijet 17.09.2014 | 10:29
Gađali Ruse-pogodili Njemačku

Sankcije su nanijele priličan udarac ruskoj privredi, ali se pretpostavljalo da će biti napravljene tako da nanesu što manje štete privredi same Evrope.

Ipak, analitičari sada sve više u to sumnjaju. Posebno je oštećena Njemačka - zemlja koja je uvijek bila motor evropskog rasta, navodi list.

Pritisak na Rusiju išao je u uslovima pogoršanja ekonomske situacije u Evropi, a rezultat su bile uzvratne mjere Rusije. A sada, kad se približava zima na sjevernoj hemisferi, Evropa se suočava sa jednim od najvećih iskušenja, imajući u vidu njenu zavisnost od ruskog prirodnog gasa.

Posljednji paket sankcija može podstaći Rusiju na očajnički korak – da izvadi svoj glavni adut: prestane sa isporukama nafte i gasa u Evropu.

Prema mišljenju analitičara, evropska privreda može ozbiljno da nastrada, ako Moskva smanji isporuke gasa. Toga se plaši i tržište investitora, iako taj korak izgleda kao daleka perspektiva.

Rusija zavisi od 80 milijardi dolara godišnje koje dobija od prodaje energenata, ali je spremna da, radi političkih ciljeva, napravi taj korak.

Osim toga, Evropa jako zavisi i od ruske nafte. Prema nekim ocjenama, ako bi Rusija smanjila izvoz nafte u evrozonu za jednu trećinu, to bi smanjilo ekonomski rast u cijelom regionu za jedan do jedan i po odsto u toku prve godine.

Najosetljiviji na rizik je njemački industrijski kompleks koji ima razgranate trgovinske veze sa Rusijom – više od 6.000 njemačkih kompanija imaju svoj biznis tamo.

Udarac po njemačkoj privredi je velika šteta za EU - ocjenjuje MMF.

Prema mišljenju bivšeg profesora finansija Univerziteta u Pensilvaniji Džona Mejsona, Evropa je suviše slaba ekonomski da bi stupila u rat sankcijama sa Rusijom.

"EU je najveći trgovinski partner SAD i novi ekonomski pad u Evropi će, skoro sigurno, povući za sobom i privredu SAD“, citira Mejsona "Vašington tajms".

Istovremeno, i u Rusiji postoje ocjene da ne treba dalje zaoštravati situaciju.

Ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev smatra da Moskvi nije u interesu da uzvraća na sankcije Zapada mjerama koje bi se ticale neke druge privredne grane, osim poljoprivrede.

Umjesto uzvratnih mjera, bolje je razmisliti o pomoći ruskim bankama i kompanijama koje se nalaze pod sankcijama.

Uljukajev smatra Rusija treba da uvede carinu na robu iz Ukrajine, a tek onda da odlaže njenu primjenu.

Prema njegovim riječima, Moskva će se odlučiti za taj korak ukoliko Brisel i Kijev ispune svoje obećanje o odlaganju primjene sporazuma o asocijaciji Ukrajine sa EU.

Komentari / 0

Ostavite komentar