Porodice nestalih traže vraćanje nadležnosti

Na skupštini Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske zatraženo je vraćanje nadležnosti na entitetski nivo, u procesu traženja nestalih osoba.

Republika Srpska 16.09.2014 | 20:35
Porodice nestalih traže vraćanje nadležnosti

Predsjednik Nedeljko Mitrović je formirao i zahtjev za formiranje radne grupe kako bi se počelo sa identifikacijom 657 posmrtnih ostataka koji su ekshumirani u tri spomen kosturnice još prije formiranja Instituta za nestala lica Bosne i Hercegovine, 2008. godine.

Predsjednik organizacije Nedeljko Mitrović je najavio i prisustvo pravnika na svakom ročištu o ratnim zločinima u Bosni i Hercegovini.

Organizacija je uputila i zahtjev za formiranje radne grupe kako bi se počelo sa identifikacijom 657 posmrtnih ostataka iz tri spomen kosturnice u Republici Srpskoj.

Istaknuto je da su besplatne advokatske usluge, za 88 porodica koje su tužile Bosnu i Hercegovinu Sudu u Strazburu najviše pomogle.

Glavni razlog tužbe je bio spor proces institucija BiH u traženju nestalih članova njihovih porodica.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mr. Šunjić

16.09.2014 18:51

Nije problem u agenciji za nestale, nego je problem u narodu koji šuti i štiti zločince, u politicarima kojima odgovara mržnja i frustracija građana. Što je narod ogorčeniji i više isprepadan, Bajini, Čovićevi i Bakirovi džepovi su puniji. Jedna agencija da se finansira od ove sirotinje je više nego dovoljna, samo nam fali naroda koji će pokazati čistoga obraza prstom ko je uradio i gdje su te nesretne kosti...

ODGOVORITE