Najviši porez za najbogatije

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović kaže da će oporezivanje plata i penzija pogoditi sve, ali da najveći teret treba da bude na najbogatijima.

Srbija 15.09.2014 | 21:04
Najviši porez za najbogatije

Potrebno je da se uštedi 700 miliona evra u narednoj godini, i to na strani rashoda, rekao je ministar Vujović.

Vujović je rekao da je krajnje vreme da se krene u uštede i da se na tom planu intenzivno radi.

Ističe da će se štedeti tamo gde se "ponašamo domaćinski". Štedeće se na gorivu i sličnim materijalima koji se koriste u javnim preduzećima, ali i na subvencijama koje ne daju efekte.

Najveće uštede ostvariće se, međutim, na platama i penzijama, kaže Vujović. Uprkos procenama Fiskalnog saveta koji je za oporezivanje od oko 15 odsto, ministar očekuje da taj broj ne iznosi više od 10 odsto.

Ističe da će se narednih dana postići dogovor o tome da li će oporezivanje biti linearno. Iako će svi biti pogođeni, ministar ističe da će se truditi da što manje budu pogođeni najsiromašniji.

Vujović je podvukao da nesuglasica o potrebi uvođenja tih mera nema.

"Važna je svest da oni koji primaju najviše plate štede više, drugi manje, ali zajedno da imamo uštede", poručio je Vujović.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Roki

16.09.2014 00:17

Nece biti vise ni jednog bogatog eto njih kod Dode nece morati nista placati osim ponekad dernek za predsednika da im malo zapeva uz nekog estradnog pavaca/pevacicu.

ODGOVORITE