Potpisan sporazum o isporuci gasa za Srpsku

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović potpisala je danas u Moskvi sa generalnim direktorom kompanije "Gasprom" Aleksejem Milerom sporazum o direktnoj isporuci gasa Srpskoj, bez posredovanja preduzeća "BH gas".

Republika Srpska 15.09.2014 | 19:09
Potpisan sporazum o isporuci gasa za Srpsku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji se sa Cvijanovićevom nalazi u višednevnoj posjeti Ruskoj Federaciji, rekao je Srni da je izuzetno zadovoljan što je ruska strana pokazala razumijevanje i što je prvi put iskorištena takva mogućnost predviđena Dejtonskim sporazumom.

"Mi imamo na to pravo prema Dejtonskom sporazumu. Ustav BiH predviđa da će biti potrebna određena parlamentarna podrška za takav sporazum. Zahvalni smo ruskoj vladi i Ruskoj Federaciji što je prihvatila da se koristi taj mehanizam, koji je potpuno legalan i legitiman", rekao je Dodik.

On je istakao da će Srpska, nakon parafiranja sporazuma, tražiti da parlament BiH da podršku i saglasnost.

"Ukoliko ne dobijemo podršku, mi ćemo apsolutno biti u poziciji da svoju podršku prema radu u institucijama BiH i samom parlamentu snažno redefinišemo i dovedemo u funkciju 'brže prolaznosti' za inicijative koje dolaze iz Republike Srpske", rekao je Dodik.

On je podsjetio da su ranije, zbog nerazumijevanja na nivou BiH, postojali veliki zastoji na nekim drugim kreditnim linijama za Klinički centar u Banjaluci, autoput, te za krak gasovoda "Južni tok".

"Dakle, mi nismo spremni više da naši projekti zavise od cinizma koji možemo da vidimo i čujemo u Sarajevu, nego hoćemo da to bude brzo i 'propusno', jer ako ne bude tako onda se pitamo za šta će nam uopšte taj parlament i te strukture", ocijenio je Dodik.

On je istakao da gasovod "Južni tok" u Republici Srpskoj "ne dodiruje" ni u čemu interese FBiH, ne pravi obaveze ni za BiH u cjelini, niti za FBiH.

"To je projekat koji Republika Srpska razvija zajedno sa ruskim partnerima i Ruskom Federacijom i mi ćemo nastaviti da to i dalje stavljamo u vrh prioriteta na svim mjestima odlučivanja gdje je potrebno, pa i u parlamentu BiH", rekao je Dodik.

Imajući u vidu da predstoje izbori i da će taj projekat morati sačekati vjerovatno novu garnituru vlasti, Dodik je rekao da je to odlična prilika da predstavnici iz Srpske svoje učešće u formiranju struktura u BiH stave u funkciju donošenja ovakvih odluka, šta god ko o tome mislio.

Delegacija iz Republike Srpske razgovarala je sa Milerom i o gasovodu "Južni tok" i zastojima na nivou Savjeta ministara BiH na realizaciji tog velikog projekta, koji, istakao je Dodik, obezbjeđuje sigurnost i stabilnost u svakom pogledu.

Dodik je naveo da će realizacijom ovog projekta biti obezbijeđeno redovno snabdijevanje gasom, a kasnije i proizvodnja električne energije na bazi gasa.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Sale

15.09.2014 21:05

Sto ovo nema komentara! :-P

ODGOVORITE
Name

ccc

15.09.2014 21:34

E moj Sale... šta si očekivao?

ODGOVORITE
Name

ja

15.09.2014 21:43

Zato sto je in

ODGOVORITE
Name

Djogo

15.09.2014 23:29

Sit sam ja obecanja ovih lazova.Sve pred izbore ko i prosli put.Sad ce dat penzije pre vremena,sad ce pocet otvaranje puteva,mostova,skola.A kad prodju izbori jebi se narode.

ODGOVORITE
Name

batman

16.09.2014 07:03

Ma da citava nam privreda( koja ne postoji) zavisi od ruskog gasa,sad ce sve da procvjeta poslije ovog bezvrijednog dogovora. Sa ovim su sve patnje naroda RS rijesene. Pustite gluposti i lazna obecanja crvene mafije,na ovaj nacin samo mogu jos vise krasti. Vi "crveni" zahvalite BN televiziji sto objavljuje bilo sta od ove vlasti za razliku od "crvene" RTRS. Za koga smo se borili jadna li nam majka. 12 oktobar je tu pa se vidimo poltroni.

ODGOVORITE
Name

Goci

16.09.2014 08:39

Najveci lazovi.

ODGOVORITE
Name

Jovica

17.09.2014 09:38

Vidim imate problema komentatori...pa naravno pravi covjek ode u Rusiju i rijesi problem...

ODGOVORITE