NATO isporučuje oružje Ukrajini

Članice NATO-a počele su da snabdevaju Ukrajinu oružjem, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Valerij Geletej.

Svijet 15.09.2014 | 08:15
NATO isporučuje oružje Ukrajini

U intervjuu za Kanal 5, Geletej je rekao da je razgovarao sa ministrima odbrane, kako je naveo, vodećih zemalja sveta, onih koje mogu da pomognu Ukrajini i "koje je čuju".

"Snabdevanje oružjem je u toku", dodao je Geletej.

Njegova izjava usledila je nekoliko dana pošto je slično saopštenje jednog od pomoćnika ukrajinskog predsednika izazvalo diplomatski skandal i talas demantija.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko, koji je 4. i 5. septembra učestvovao na samitu NATO-a u Velsu, saopštio je da je, s više članica Alijanse, dogovorio direktno snabdevanje modernim oružjem.

Porošenko je tvrdio da su neke od članica NATO-a, na bilateralnim konsultacijama, izjavile da su spremne da snabdeju Ukrajinu ubojitim i neubojitim oružjem, uključujući i oružje visoke preciznosti, kao i medicinskom opremom.

Alijansa je, međutim, više puta ponovila da neće slati nikakvo oruzje niti vojnu opremu u Ukrajinu, prenela je "Rusija danas".

Istovremeno, generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, rekao je da se Alijansa neće mešati , ako države članice pojedinačno donesu odluke o snabdevanju Ukrajine oružjem.

Kada je Porošenkov pomoćnik Jurij Lucenko na svojoj stranici na Fejsbuku napisao da će SAD, zajedno s Francuskom, Italijom, Poljskom i Norveškom, poslati moderno opružje u Ukrajinu, pomenute zemlje poručile su da o tome ništa ne znaju.

Prošle nedelje, američki sekretar za odbranu Čak Hejgel, prvi je demantovao isporuku oružja, rekavši da ne zna ni za kakav tajni dogovor o isporuci ubojitog oružja Ukrajini.

Vest su ubrzo negirale i Norveška, Italija i Poljska.

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Pogled

15.09.2014 06:25

Pa zar im treba još oružja, ostalo im je od SSSR-a sigurno dovoljno da se mogu poubijati po nekoliko puta?!

ODGOVORITE
Name

Dnjepar

15.09.2014 07:59

Svu tu pučističku bagru iz Kijeva treba pohapsiti i poslati u Sibir. Razvalili su Ukrajinu.

ODGOVORITE
Name

gradjanin

15.09.2014 18:32

kako bi se unistila iznutra drzava, ovakav je vec provjeren nacin

ODGOVORITE
Name

Milojko-Banja luka

16.09.2014 09:52

To je sve dogovor kao primirje dok se ovi ne naoružaju jer su ih rusi počeli da tjeraju sa istoka poslije bombardovanja,i sada kada se naoružaju ko šiša primirje ovi svjetski lideri će da im dozvole da protjeraju sve RUSE iz Ukrajine i zato nikada neće odgovarati.Eh što mi poznata ova priča iz 90ih kada nas napraviše budalama,nacistima i zločincima ali to je NATO sa EU. Pitam se samo šta će sada RUSIJA ,kucaju im na vrata ? ? ?

ODGOVORITE