Samaras: Neće nam trebati novi kredit

Grčkoj ne treba novi kredit i neće tražiti novi plan pomoći sa kreditorima iz EU i Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, izjavio je danas grčki premijer Antonis Samaras.

Svijet 14.09.2014 | 13:41
Samaras: Neće nam trebati novi kredit

Grčkoj su do sada bila odobrena dva međunarodna programa zajma u ukupnom iznosu od 240 milijardi evra kako bi izbjegla stečaj, a zauzvrat je morala da uvede drastične mjere štednje koje su teško pogodile njene građane.

"Drugi kredit ističe krajem decembra i od početka naredne godine Grčka će moći da pokrije ne samo svoja dugovanja već i kamate na dug", rekao je premijer u intervjuu za dnevnik "Proto tema".

On je dodao da nakon isplate drugog paketa pomoći Grčka više neće imati potrebu za novim kreditima.

"Po okončanju programa pomoći međunarodni kreditori - EU, MMF, Svjetska banka napustiće Grčku kao što je bio slučaj sa Irskom i Portugalijom. Želimo da se država vrati u normalu", rekao je Samaras.

Međutim, povjerioce i dalje zabrinjava veliki javni dug koji je sa 127 odsto bruto nacionalnog dohotka u 2009. godini porastao na oko 176 odsto na kraju 2013. godine, što iznosi 318 milijardi evra.

Pojedini stručnjaci strahuju da država još nije u stanju da odgovori na finansijske potrebe i da će biti prisiljena da traži novu međunarodnu pozajmicu.

Komentari / 0

Ostavite komentar