Beč važno mjesto "Islamske države"

Bivši pripadnik američke obavještajne službe NSA Džon Šindler izjavio je da je Beč važno mjesto za teroriste "Islamske države" i centrala za radikalnu salafističku scenu iz BiH.

Svijet 14.09.2014 | 17:43
 Beč važno mjesto "Islamske države"

Šindler, koji je u NSA bio zadužen za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu, rekao je bečkom dnevniku "Esterajh" da je većina austrijskih džihadista porijeklom iz Čečenije, Turske i prije svega iz BiH.

On je objasnio da postoji snažna veza između radikalnih islamista u Austriji i jugoistočnoj Evropi od devedesetih godina 20. vijeka i rata u BiH.

Šindler je rekao da je centar džihadizma BiH u Beču, ne u Sarajevu, jer u Austriji lakše mogu da se regrutuju, a i zato što se u BiH oštrije djeluje protiv radikalnih lica.

"Sve više ekstremista putuje između Beča i BiH, a većina ekstremista živjela je u Austriji i tu se radikalizovala. Veoma veliki broj islamističkih ekstremista iz BiH ima vezu sa Bečom", rekao je Šindler.

On je kao primjer naveo nedavno uhapšenog hodžu Bilala Bosnića, koji je "de fakto glava frakcije IS u BiH, a prethodno je živio u Austriji".

Šindler je rekao da se trenutno 160 osoba iz Austrije bori ili do sada borilo na strani "Islamske države" u Sirije, a da u Beču snažna radikalna salafistička scena skuplja novac i borce direktno za "Islamsku
državu".

On je ocijenio da austrijski zakon o borbi protiv terorizma nije išao u korak sa rastućom opasnošću i da "Islamska država" predstavlja direktnu opasnost po Austriju.


Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

wien

14.09.2014 16:00

Tako to biva a na kraju mogu da krivci ispadnu srbi ali to je njihova stvar . ..

ODGOVORITE
Name

cccc

14.09.2014 19:24

Njima je mozak retardiran umni bolesnici

ODGOVORITE
Name

heo

14.09.2014 19:47

Pa i Debeli iz Laktasa kao i srbijanska udba imaju jake veze sa nacistima iz Austrije i nacistickom strankom ciji je vodja ubijen,sad njegov nasljednik govori kako Njemacka treba da pripadne Njemcima i te nebuloze a nosi brojanicu i slusa Cecu.Takodje udbasi ratni-profiteri imaju veze u beckom podzemlju i sa srbijanskim ciganima.

ODGOVORITE
Name

Re heo

15.09.2014 06:28

Živiš u Austriji i uživaš u odnosu na ljude u BiH a širiš gluposti o gospodinu Stracheru ! Nije ni čudo što se toliko digao protiv vas islamista.

ODGOVORITE
Name

papagaj

15.09.2014 06:35

Svi narodi na Balkanu imaju svoje "JUNAKE", odnosno ekstremiste, koji po nekim centrima okupljaju ili vrbuju pristalice. Zato ako na nekoga pružimo kažiprst na nas su okrenita tri prsta, a to znači da smo tri puta gori...

ODGOVORITE
Name

neko

16.09.2014 07:15

Otkud baš u centru katoličke Evrope (Beč) da islamisti imaju svoju centralu.Vjerovatno zato što su njihov projekat preko kojeg mogu manipulisati islamski i katolički svijet.Pohapsite ih,eto vam ih u Beču!!! Ne glumatajte demokratiju na svoj način.

ODGOVORITE
Name

sanja

16.09.2014 09:58

Heo...ja obozavam pametne analiticare tipa Heo....

ODGOVORITE
Name

Md

16.09.2014 16:06

Bec i Sarajevo su jedno isto vole islamiste i fasiste

ODGOVORITE