Legiji oduzeta kuća na Ceraku

Bivšem komandantu Jedinice za specijalne operacije Miloradu Ulemeku Legiji, koji izdržava kaznu od 40 godina zatvora, trajno je oduzeta kuća na Ceraku u Beogradu.

Srbija 14.09.2014 | 12:10
Legiji oduzeta kuća na Ceraku

Apelacioni sud u Beogradu odbacio je Ulemekovu molbu za ponavljanje postupka u kome mu je 2012. godine oduzeta kuća od 178 kvadrata, pošto je utvrđeno da je stečena kriminalom.

Tom odlukom objavljenom na sajtu suda, Apelacioni sud potvrdio je rješenje Specijalnog suda kojim je odbačen zahtjev Ulemeka za ponavljanje tog postupka, jer takva mogućnost nije ni predviđena u Zakoniku o krivičnom postupku /ZKP/.

"ZKP formalno dozvoljava ponavljanje postupka isključivo u odnosu na pravnosnažnu presudu koje ovde nema budući da je o imovini odlučeno pravnosnažnim rešenjem. Rešenje o oduzimanju imovine ni sadržinski ne predstavlja meritornu odluku o krivičnoj odgovornosti okrivljenog, niti o krivičnom delu zbog čega ni iz tog razloga ne može biti predmet ponavljanja postupka", navedeno je u odluci Suda.

U julu 2012. godine Ulemeku je oduzeta kuća, jer nije uspio da dokaže da ju je stekao legalnim prihodima.

Tada je utvrđeno da postoji očigledna nesrazmjera između Ulemekovih prihoda i plaćene kupoprodajne cijene, a da je novac mahom stekao otkupom od otmica koje su vršili pripadnici "zemunskog klana" čiji je bio jedan od organizatora.

Nedavno je Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno odlučio da bivši komandant JSO-a ostane još dvije godine u strogom zatvorskom režimu požarevačke "Zabele".

On se u tom zatvoru nalazi već četiri godine na izdržavanju 40 - godišnje zatvorske kazne, na koje je osuđen za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, za zločine zemunskog klana, ubistvo Ivana Stambolića i za četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali.

Ulemek se predako pravosudnim organima u maju 2005. godine poslije više od dvije godine skrivanja nakon ubistva premijera u martu 2003. godine.

Izvor: agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zenga

14.09.2014 11:02

Drzavna bezbjednost je kupila dio kuce Legiji to pouzdano znam, a kuca je kupljena mnogo prije otmica.

ODGOVORITE