Nema tajnih spiskova za hapšenje Srba

Glavni tužilac Euleksa Jaroslava Novotna izjavila je da ne postoje tajni spiskovi za hapšenje Srba na Kosovu i Metohiji.

Srbija 12.09.2014 | 09:45
Nema tajnih spiskova za hapšenje Srba

"Spekulacije o tajnim spiskovima za hapšenje Srba poptuno su neosnovane i nekoliko puta smo demantovali te navode", rekla je Novotna.

Prema njenim riječima, sve istrage se vode bez fokusiranosti na etničku pripadnost okrivljenih ili žrtava.

"Euleks je nepristrasan i na naše odluke ne utiču političari", izjavila je Novotna za "Večernje Novosti" povodom najavljenih protesta Srba zbog podizanja optužnica protiv sadašnjeg i bivšeg predsjednika opštine Zubin Potok Stevana Vulovića i Slaviše Ristića.

Ona kaže da Euleks nema ništa protiv srpskih političkih predstavnika na Kosovu, te će nastaviti svoju misiju na sjeveru i da je "jedini standard" ravnomjerna primjena vladavine prava.

Komentarišući činjenicu da Albanci uhapšeni zbog sumnje da su počinili ratne zločine budu pušteni iz pritvora uz kaucije, a Srbima ne priznaju ni garancije Vlade iz Beograda, Novotna je navela da na osnovu mjerodavnog prava ne postoji prostor za garancije, koje daje neko političko tijelo.

"Ne smije se ostaviti prostor političkom miješanju bilo kakve prirode u pravosudnim procesima. Samo nezavisni sud može da odlučuje i donosi relevantne odluke o zakonskom osnovu svakog pojedinačnog slučaja", poručila je Novotna.


Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar